ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рашидов предложи на Македония да отбелязваме заедно битката на Каймак-Чалан

рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на еднодневно работно посещение в Македония, се срещна с Елизабета Канческа, министър на културата на Република Македония, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Елизабета Канческа поздрави Вежди Рашидов за днешното му решение Българският културно-информационен център в Скопие да бъде преместен в много по-добри условия в нова сграда в центъра на града. Там нашият център ще разполага с нови зали и кабинети на площ между 250-300 кв. м. Двамата министри се обединиха около идеята на Вежди Рашидов новите зали да бъдат открити в началото на 2017 г. с обща изложба на млади художници от България и Република Македония. 

На срещата днес министър Рашидов предложи на министър Канческа-Милевска двете страни заедно да отбелязват битката на върха Каймак-Чалан с поставяне на паметник, подкрепен от двете държави.

„Искаме тази наша инициатива да бъде реализирана съгласно всички законови изисквания, защото тя е в името на увековечаване на паметта за загиналите войници на връх Каймак-Члан през Първата световна война”, подчерта министър Вежди Рашидов.

„Такъв паметник ще бъде ясен израз на достойнството на двете държави, без да се накърнят нечии чувства. Нека се обединим около това, което ни свързва и около паметта на загиналите”, посочи още Вежди Рашидов.

Двамата министри се обявиха и за съвместно преодоляване на ситуацията, настъпила след разрушаването на българската паметна плоча на Каймак-Чалан. 

По време на разговора министър Рашидов постави пред своята колежка и въпроса за възстановяване на паметника на полковник Константин Каварналиев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст