ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Установиха нарушения по заплащането на труда в морските курорти

Летуващите в петзвездни хотели в “Слънчев бряг” вече ще плащат двойно по-висока ставка на туристическия данък.

Ръст на нарушенията по заплащането на труда са установени при проверките в морските курорти през това лято, отчитат от Главната инспекция по труда. Над 1 600 са проверените обекти в областите Бургас, Варна и Добрич. 

259 са нарушенията по заплащането –  при 144 година по-рано. Най-често не е плащан нощният труд и работата през почивните дни. Масово не е спазвана междуседмична и междудневна почивка, в заведенията са липсвали графици с началото и края на работния ден.

Съдействие от работниците, инспекторите не са получавали. Без договор са хванати за работят 155 души, толкова са били и през миналата година. Най-много писмени трудови договори са сключени в деня, в който е обявено началото на инспекционната кампания. 

По курортите легално са работили двойно повече деца сравнено с миналата година – 4 600 непълнолетни. Без разрешение са хванати да работят също двойно повече – 90 деца.

След края на активния туристически сезон инспекторите започват проверки по строителните обекти в морските курорти, от 1 октомври е отменена забраната за строителство в тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст