Хипотеза: САЩ ще прехвърлят джихадисти от Мосул в Сирия да атакуват руските сили там

Джихад

Спецслужбите на САЩ и Саудитска Арабия са се договорили да предоставят на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) и семействата им възможност за безопасно напускане на иракския град Мосул преди началото на операцията на международната коалиция за "освобождаване" на този иракски град. Това съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на военно-дипломатически източник в Москва. По думите на източника президентът на САЩ Барак Обама е приел решение за провеждане на операция за освобождаването на Мосул през октомври. По време на щурма авиацията на коалицията ще нанася удари само по предварително уточнени с терористите сгради в града, които ще бъдат предварително опразнени, изтъкна още представителят.

Според източника планът на Вашингтон и Рияд включва също терористите от Мосул да бъдат прехвърлени в Сирия за участие в настъпление срещу контролирани от правителствените войски градове.

Повече от 9 хиляди терористи от ДАЕШ в Мосул ще бъдат прехвърлени в източни райони на Сирия за последващо провеждане на голямо настъпление за превземане на градовете Палмира и Дейр ез Зор, добавя още източникът. Други медии съобщават, че тайните служби на Саудитска Арабия са предприели подобни действия и при освобождаването на Фалуджа в Ирак по-рано.

Източници в политическите кръгове разкриват, че правителството на САЩ се опитва да спечели подкрепата на американски гласоподаватели преди президентските избори на 8 ноември с операцията срещу Мосул, тъй като евентуално освобождаване на града би гарантирало триумф на демократите. Освен това Белият дом ще може да дискредитира усилията на Москва в Сирия и ще подкопае властта на сирийския президент Башар Асад.

В същото време арабски медии алармират, че Вашингтон планира и друга провокация срещу Русия в Сирия. Американски изтребители F/A-18 Hornet, с цветове като руски С-34, са прехвърлени от Европа във военновъздушната база Al Udeid в Катар. Тяхната задача ще е да бомбардират болници, училища, джамии, хуманитарни конвои и автобуси, пълни с бежанци.

Според плана, подготвян от американците от дълго време, западните медии ще създадат подходяща информационна среда, за да игнорират доказателства, представени от опозиционни страни. След това Държавният департамент на САЩ ще излезе с инициативи за налагане на нови санкции на Сирия и Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст