ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подадени са рекорден брой заявления за гласуване в чужбина

цик

Тази седмица изтече срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната.  В тази връзка Централната избирателна комисия /ЦИК/ представи обобщени данни за заявления, подадени на страницата ЦИК. Това включва подадените електронни заявления, както и тези чрез дипломатическите и консулските представителства.

Общо заявленията са 34 090, като от Комисията разкриха, че това е рекорден брой. Най-много са подадени за Великобритания – 7 106. За Турция подадените заявления за гласуване са 6587, за Германия – 3508, а за САЩ – 2933.

Говорителите на ЦИК уточниха, че на 15 октомври Комисията ще вземе решение, с което да определи местата, в който да бъдат разкрити избирателни секции за гласуване извън страната и техният брой. На 16 октомври Министерство на външните работи следва да изпрати обобщени данни за списъците с избиратели,а на 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства образуват секциите за гласуване в съответните страни и ще публикуват списъците за гласуване, които ще включват българските граждани, подали заявления за гласуване.

На 20 октомври ще се проведат консултациите за назначаване на секционните избирателни комисии извън страната.

От ЦИК напомнят, че 22 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес за гражданите, чиито настоящ и постоянен адрес са различни. Същият е и срокът за подаването на заявления от хора с увреждания, които искат да гласуват в подвижна избирателна секция.

От ЦИК се опитаха да разяснят и казуса с квадратчето "не подкрепям никого". Цветозар Томов уточни, че ако в бюлетината е изразено "не подкрепям никого", то вотът е действителен. Този вот обаче не влиза в действителните гласове, въз основа на които се определя кандидат-президентската двойка, която е спечелила на първи или втори тур. 

Томов поясни, че методиката, по която се изчисляват резултатите от изборите е приложение към закона и ЦИК няма възможност да приема методика със свое решение.

Говорителят на Централната избирателна комисия посочи, че ако методиката бъде изменена, така че квадратчето "не гласувам за никого" се брои при изчисляването на резултатите на отделните кандидати, ще има една единствена разлика. Тя ще бъде в това, че сборът на гласовете на всички кандидати няма да бъде 100%, респективно резултатът за всеки кандидат ще слезе надолу, а така се увеличава вероятността за втори тур, обясни Цветозар Томов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст