Асад: Войната в Сирия е конфликт между Запада и Русия

башар асад

Гражданската война в Сирия е конфликт между Запада и Русия, каза сирийският президент Башар Асад, цитиран от Ройтерс.

Асад заяви в интервю за руския в. "Комсомолская правда", че действията на Турция в Сирия представляват нахлуване, което е в разрез с международното право.

Според него евентуално отвоюване на град Алепо от контрола на бунтовниците ще даде възможност на сирийската армия да отблъсне "терористите" обратно към Турция. "Трябва да продължи прочистването на този район и да бъдат изтласкани терористите към Турция, за да се върнат там, откъдето са дошли, или да бъдат убити. Няма друг вариант", каза той. "Алепо ще бъде много важен трамплин за осъществяване на този ход", добави той.

Сирийският президент определи Русия, Иран и ливанското движение "Хизбула" като главни съюзници на своята страна в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава".

"Русия, Иран и Хизбула са наши постоянни съюзници и са тук на законна основа. Те воюват против терористите, но има други страни, които се намесват тъкмо с цел да подкрепят терористите", каза той.

По думите на Асад Саудитска Арабия е предлагала помощ на Сирия, при условие че Дамаск скъса отношенията си с Техеран.

Асад каза, че в момента се наблюдава "ситуация, наподобяваща развиваща се студена война". Той заяви, че "Западът и особено САЩ не са прекратили студената война дори след разпадането на СССР".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст