ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Галъп”: Радев печели балотаж срещу Цачева

Румен Радев

На предстоящите президентски избори Цецка Цачева ще вземе 19.2% , а Румен Радев – 15.1 %. Към настоящия момент се очертава балотаж. Това се посочва в социологическо изследване на "Галъп интернешънъл”.

На хипотетичния втори тур превес има Радев с декларативната подкрепа на 29.6% срещу 26.4 % за Цачева.

Според анализа на проучването решаващо значение ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас. 

На трето място е Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО. 

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба. Също така предстои да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.  Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади. 

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени. 

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове. 

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина.  Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст