ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Все още най-разпространените форми на трафик на хора са за сексуална и трудова експлоатация

робство

Все още най-разпространените форми на трафик на хора са за сексуална и трудова експлоатация, каза на дискусия, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, вицепремиерът и председател на комисията Меглена Кунева. Тя обаче посочи, че не трябва да се пренебрегват и други две основни причини за трафик на хора – за продажба на органи, както и с цел принудителни бракове. Кунева допълни, че след икономическата криза и при ситуацията в Близкия изток все повече хора са готови на всичко, за да осигурят благосъстоянието си. Тя посочи, че този нов контекст поражда нови схеми на експлоатация и прибавя нови уязвими групи. По думите й сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по които нередовните мигранти се опитват да легализират своя статут. От фиктивния брак по сметка до трафика с цел сключване на принудителен брак съществува една стъпка – тази на принудата, каза вицепремиерът.

Кунева заяви, че проблемът става разпознаваем и у нас, и допълни, че за първите шест месеца на годината в администрацията на комисията са постъпили 14 сигнала, касаещи принудителен брак. Те представляват около 1/5 от всички сигнали в комисията и засягат хора между 20 и 25 – годишна възраст от райони с високи нива на безработица и бедност. В някои случаи жертвите са подлъгани с фиктивни обещания за щедро заплащане, а в други – измамени с цел пътуването им в чужбина, посочи Меглена Кунева.

Установените случаи на мигранти, които пристигат на брега на Европа с отнети органи алармират, че Европа трябва да е с отворени очи към този вид престъпление, коментира вицепремиерът. Кунева добави, че според данни на Световната здравна организация този "черен бизнес" носи проходи от 600 млн. до 1,6 млрд. годишно в глобален мащаб.

Въпреки че преобладаващата част от жертвите на трафик на хора са сексуално експлоатирани и са жени, Меглена Кунева отбеляза, че не трябва да се пренебрегва и проблемът с мъжете, които стават жертва на този вид престъпления. Тя допълни, че темата у нас все още е табу, а сексуално експлоатираните мъже са около 5 процента от всички жертви и прокуратурата регистрира около 10 подобни случая годишно. Комисията полага специални усилия, за да може и тази част от борбата с трафика на хора да бъде адресирана правилно и проблемът да се изкорени, заяви Меглена Кунева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст