ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Централните банкери трупат пари

currencies

Балансите на десетте водещи световни централни банки са набъбнали с 21.4 трлн. щ. долара през тази година и активите им вече са с 10% повече, отколкото са били в края на 2015-а, сочат данни, събрани от агенция "Блумбърг". Това е най-мощният им ръст от 2011-а насам, когато дълговата криза в еврозоната ги принуди да подкрепят мудния икономически подем на страните си с монетарни средства. Включително и с покупки на облигации. За сравнение – общите им инвестиции са нараствали максимум с по 3% както през 2015-а, така и през 2014-а.  

Ударното увеличение на банковите баланси се случва на фона на разгорещени дебати дали продължаващите покупки на  активи и ниските лихви не създават пазарни балони, особено на пазара на облигации. Защото подобни програми целят да качат цените на придобиваните ценни книжа, респ. да понижат доходността им, да насърчат инвестициите и да стимулират икономическия растеж.

Ръстът на вложенията на централните банки съвпада и с възходящото движение на котировките на акциите и на облигациите. Докато десетте водещи световни институции са увеличили балансите си с 265% от средата на октомври 2005-а досега, индексът MSCI, следящ цените на световните акции на всички държави, е нараснал с 19 процента. Глобалният агрегатен индекс на облигациите на "Блумбърг Барклейз" пък е поскъпнал с 50 процента. Само от началото на тази година балансите на десетте най-големи световни банки са набъбнали с 10.4%, индексът на акциите е постигнал 3% ръст, а на облигациите – 7.4 процента. Най-активни в трупането на активи от 31 декември 2015-а насам са били централните банкери от Бразилия и от Швейцария, които са увеличили вложенията си с над 15 процента. Докато Федералният резерв и Народната банка на Китай са намалили активите си с около 2 процента.

Какво представляват на практика 21.4 трлн. долара?

Те са 29% от размера на световното стопанство в края на 2015-а и са двойно повече от количеството им в средата на септември 2008-а, когато инвестиционната група "Лиймън брадърс холдингс" фалира и предизвика световната финансова криза. Числото е една трета от комбинираната пазарна капитализация на световните фондови борси, почти половината от стойността на дълга, който следи индекса на "Блумбърг" (общо 46.7 трлн. долара), и почти пет пъти повече от общото състояние на петстотинте най-богати хора в света (4.5 трлн. долара). 

Почти 75% от активите на водещите световни централни банки се контролират от четири държави – Китай, САЩ, Япония и еврозоната. На всяка от следващите шест – Бразилия, Швейцария, Саудитска Арабия, Великобритания и Русия – се падат средно по 2.5 процента. Останалите 107 централни банки, чиито баланси следи "Блумбърг", главно въз основа на данни, осигурени от МВФ, държат под 13% от банковите активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст