ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата апортира, офшорката го абортира

Академика сий палас

Мина година откакто държавата за първи път се призна за победена. За нея се оказа непосилна задача да предотврати прилагането на схемите за пълно усвояване на собствеността й от частни „инвеститори“, и то от години. Опитът й да се раздели окончателно с 20%-ния си дял в акционерното дружество "Академика сий палас" първия път удари на камък. Сега отново пакетът от акции (3.52 млн), които са вписани в  активите на държавното "Академика 2011" ЕАД (под шапката на Министерството на спорта), са обявени за продажба чрез „Българска фондова борса – София“ АД. Обявената  минимална цена за тях е 4.18 млн. лева.

Както и друг път сме писали, в държавите с истинска пазарна икономика подобна продажба би могла да се оцени като аргументирана и нормална. Първо, защото сегашният притежател на акциите безусловно е в тежко финансово състояние (а през септември 2009-а дружеството "Академика 2000", което стопанисва големи спортни обекти като зала "Фестивална", стадион "Академик", Зимния дворец в столицата и тенис кортовете "София", бе прехвърлено във владение от образователното на спортното министерство и промени името си). И второ, поради факта, че въпреки реализирания проект съвместно с притежателя на останалите 80% от капитала на дружеството – „Керко България“ ЕООД (собственост на регистрираното в Кипър дружество "Либена резортс лимитид"), то никога не е получавало дивидент от тази своя "инвестиция".

Още когато бе създадено

това "съвместно" дружество

между държавата и частната компания, в. „БАНКЕРЪ“ определи сделката като една от най-скандалните за времето на прехода. Причината беше, че чрез нея близо 73 дка скъпоценен терен на брега на морето бяха предоставени на практика безвъзмездно  на частния инвеститор.

По тази причина няма да се уморим да припомняме как един огромен и на практика безценен държавен имот, разположен  непосредствено до крайбрежната морска ивица, се „изпари“ и от 100% държавен вече е напът да се превърне в 100% частен. Както можем да се досетим, това стана  по старата и изпитана схема на разграбване – чрез апорт.

Сделката беше сключена през 2003-а от Министерството на образованието и науката. По това време го управляваше министърът от НДСВ Владимир Атанасов. А предшественикът на днешното  дружество „Академика 2011“ ЕООД тогава беше собственост на образователното ведомство. Именно с благословията на Атанасов и с активното съдействие на тогавашната началничка на държавното дружество Петя Божикова (за нейните зулуми в. "БАНКЕРЪ" писа още през 2006-а) се даде стартът на сделката, чрез която на мястото на бившия студентски лагер "Академика" в Равда се роди гигантският хотелски комплекс.

Според първия регистриран устав на акционерното дружество "Академика сий палас", учредено на 21 април 2003-а, държавата чрез тогавашната "Академика 2000" влиза в него с непарична вноска, представляваща "дворно място" с площ от 72 766 кв. метра. Добавени са и изградените върху терена бунгала, санитарни възли и още купища сгради, които са обслужвали бившия студентски лагер. Всичко това е оценено на смехотворната сума от 3.5 млн. лева. Простата сметка показва, че само земята (без изградената инфраструктура) според тогавашните управляващи е струвала 48 лв. за квадратния метър. Според брокери цитираната

цена е била поне три пъти под пазарните стойности

на имотите по онова време. Срещу тази, меко казано, "семпла" оценка държавното дружество, естествено, е получило едва 20 на сто от капитала в новоучредената компания. Другите 80 на сто стават притежание на регистрираната у нас (година по-рано) фирма "Керко България" ЕООД, представлявана тогава от Иво Евгениев. Тя обещава да инвестира в "общия" проект 50 млн. лева. Интересно е да споменем, че по същото време Евгениев е управител и на инвестиционното дружество "Сигма кепитъл мениджмънт", регистрирано в Люксембург, което по документи се управлява от сина на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев – Веселин. От години обаче се знае, че тази компания е тясно свързана и с братята Милен и Георги Велчеви. Едва ли случайно е избрано и времето, когато е била замислена и реализирана сделката с държавно участие. Точно тогава Милен Велчев е финансов министър. А ако министър Атанасов е искал да "папка", е трябвало и да "слушка"…

И въпреки че самата "Академика 2000" е била в списъка на забранените за приватизация дружества, това не е попречило един от най-значимите й активи да бъде "стопен" именно чрез хватката с апорта.

Ако се проследи пък историята на дружеството инвеститор, ще се натъкнем на още по-любопитни подробности от рода на това, че собствеността му винаги е била свързана с офшорни компании. Справка  във фирмения регистър от онова  време показва, че фирмата "Керко България" тогава  е била еднолична собственост на офшорната компания "ЕСМ холдингс лимитид", регистрирана в офшорната зона на остров Ман. По-късно преминава в актива на "Сигма Кепитъл инвестмънтс С.А." – дружество, регистрирано в Люксембург. През декември 2010-а пък е препродадена на регистрираното в Кипър дружество "Либена резортс лимитид". То и до днес се води компания майка на още десетки други регистрирани у нас дружества. Днес луксозният хотелски комплекс е собственост на "Пемба Ченъл Лимитид" – компания, регистрирана в Джорджтаун на Гранд Кайман, с управител Веселин Данев.

Тук е моментът да припомним

и още един далеч немаловажен детайл от цялата история. Един от одитите на Сметната палата, направен през далечната 2009-а (за който в. „БАНКЕРЪ“ е писал), обяви ясно заключение: че решението от март 2003-а на просветния министър Атанасов за апорта на студентския спортен лагер в Равда в новото дружество "Академика сий палас" АД е немотивирано и грубо нарушава законите у нас. Сделката е била сключена чрез договаряне – без конкурс или търг. Освен това от същия доклад стана ясно, че през 2009-а държавното дружество като акционер  си осчетоводява приходи от 459 086 лв. срещу евентуално получаване на дивидент в бъдеще. За 2010-а са били осчетоводени 233 016 лв. приходи. Тези вземания обаче реално не са получени, тъй като съвместното дружество не е реализирало печалба. Даже обратното – към края на 2010-а "Академика Сий Палас" е регистрирало 10 млн. лв. загуби. В документа на държавните одитори бе подчертано, че включването в отчета на бъдещи вземания на дивидент го деформират и формират нереални финансови резултати. И към този момент участието на "Академика 2000" ЕАД в "Академика сий палас" АД е неефективно и не носи положителен икономически ефект за дружеството – такава беше изричната констатация в доклада на Сметната палата. По този повод имаше и прокурорска проверка, която, както можем да се досетим, не доведе до… нищо. Има ли изненадани?!

Очевидно и до този момент нещата не са особено променени по отношение на

"полезността" на това държавно начинание

От последния публикуван финансов отчет на дружеството (от 2014-а), придружен от доклад на независимия одитор – фирма "Грант Тортън" ООД, който е вписан в Търговския регистър, става ясно, че "Академика сий палас" АД е отчела някакви печалби през последните две години, но през  2014-а те намаляват с над една трета – до 2.951 млн. лева. Според доклада на одитора по-ниската оперативна печалба на дружеството от хотелска дейност се дължи на намалението на цените на предлаганите услуги, наложено от икономическата обстановка в бранша. То обаче не е голямо, а приходите от продажби на услуги се запазват на почти еднакви нива през последните две години.

Любопитен  факт, който се съдържа в този доклад, е, че от учредяването на "Академика сий палас" АД и до момента то не е разпределяло дивиденти за акционерите си. В същото време четиримата директори на туристическото дружество са получили възнаграждение за дейността си през последните две години съответно по 108 хил. лв. и 258 хил. лв., отчитат одиторите. А само за "Академика 2011" сумите са 100 хил. лв. и 250 хил. лева. Или преведено на обикновен език – заплати има, дивиденти – не.

В същото време "Академика сий палас" АД е изтеглило банков кредит в размер на 36.356 млн. лева. Компанията има и краткосрочно задължение по заеми, предоставени й от свързани лица, които са в размер на 8.772 млн. лева. Според доклада на одитиращата фирма средствата са използвани за финансиране на дейността на дружеството. През последните две години търговските и други вземания от трети лица, както и паричните средства са заложени като обезпечение на банков заем от унгарската "Банка ОТП" и "Банка ДСК". През 2013-а  дружеството е получило от компанията майка допълнителни 3.362 млн. лв., а през 2014-а  й е върнало 4.618 млн. лева. За погасяване на банкови заеми през 2014-а фирмата е платила 3.444 млн. лв., а лихвите по тях са били 961 хил. лева.

Любопитно е и още нещо – от август 2006-а "Академика сий палас" е сключило договор за административно обслужване с "Керко България" ЕООД (т.е. с мажоритарния си собственик) за различни консултантски услуги. Финансовият отчет на самото "Керко България" показва, че иде реч за прехвърляне на близо 300 хил. лв. годишно (през 2013-а – 282 хил. лв., а през 2014-а 271 хил. лв.). При тази схема на "обслужване" не е чудно, че дивидент за миноритарния държавен акционер няма как да бъде заделен.

От всичко казано дотук всеки, който може да смята, ще разбере кой какво е спечелил от тази "инвестиция" на държавата…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст