ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-накрая подпукаха истинската контрабанда

Опашка турска граница тирове задръстване

Агенция “Митници” съобщи, че от юли тази година МВР, НАП, ДАНС и митничарите, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, осъществяват засилен контрол над стоки, допуснати за внос по митнически режим 42. Този режим третира случаите, в които стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава членка, но е предназначена за друга страна от общността. Тогава ДДС може да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. Тази възможност обаче често се използва за данъчни злоупотреби в последните години, съобщава НАП.

Това заключение има стойността на едно надгробно признание за греховете на държавата по отношение на безмитните оператори – те бяха закрити с мотива, че са основен източник на контрабанда, вместо да бъде атакувана истинската язва. Страдат и много други вносители, а в крайна сметка се шири карго контрабандата.

На звеното за фискален контрол в НАП е възложено да следи денонощно по границите на страната целия стоков поток на китайските и турски карго товари, уточняват още от митниците. Всяка доставка при условията на този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол.

След първоначалната доставка ревизори на НАП проследяват препродажби на стоките по цялата верига, с което се гарантира, че се събират дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност – често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лева.

Екипи на Националната агенция за приходите и Министерството на вътрешните работи, под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС. Близо 80 000 чифта обувки, със занижена митническа стойност и с произход от Китай, са внесени в страната под специфичен митнически режим 42, документите са оформени в Гърция. Преди седмица столичната фирма е внесла с четири тира стоки от Китай през Гърция. Търговецът е декларирал, че стоката е изнесена за  Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. След извършена проверка от македонските партньорски служби за едното превозно средство е установено, че е лек автомобил, а регистрационният номер на второто просто не съществува.

Данъчната администрация в Унгария пък не потвърждава посочената фирма получател изобщо да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозните документи също не удостоверяват тази версия. Разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. Възложена е пълна данъчна ревизия на дружеството за последния петгодишен период. Предстои материалите по случая да бъдат докладвани в прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст