ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще вържат ли кънките на Светлозар Костов?

светлозар костов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще решава през следващата седмица дали ще уволни бившия вече шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Това стана ясно след заседанието на колегията в сряда (19 октомври). Пред нея бе докладвано поредното дисциплинарно дело срещу магистрата, което бе образувано през 2014 година. Тогава членове на ВСС поискаха Костов да бъде наказан заради нарушение на изискването за случайно разпределение на делата, за неетично поведение към колеги и за уронване на престижа на съдебната власт чрез интервюта по медиите, в които той публично се ожали, че е жертва на политическата конюнктура, на лобита и интересите в съдебната власт, че колегите му губят дела, защото са неопитни.

Юристите от съда реагираха и изпратиха писмо до ВСС, Костов пък започна "вътрешно разследване" кой го е писал. Стигна се до недопустимо обтягане на отношения вътре в прокуратурата, която ръководи той. Тогава ВСС прати испектората на проверка в спецпрокуратурата и бяха констатирани серия нарушения. Срещу Костов беше образувана първата му дисциплинарна проверка.

Впоследствие дисциплинарките станаха общо четири – по част от тях ВСС вече му наложи наказания. А заради едно от производствата бе освободен от поста на ръководител на Специализираната прокуратура – спорът дали това наказание е правилно, обаче все още отлежава във Върховния административен съд.

Сега въпросът е дали прокурорът, който преди години се прослави с хвалбата си, че е "вързал кънките на Стависки" по повод на делото за катастрофата, предизвикана от световния шампион по фигурно пързаляне, ще бъде напълно отстранен от системата.

Тъй като дисциплинарните производства се разглеждат "при закрити врата", в сряда бе оповестен само резултатът от дебатите по него. И така се разбра, че всъщност дисциплинарният състав по обвинението срещу Костов е поискал да му бъде наложено леко наказание. Но колегията е поискала уволнение. Чие е било това предложение можем само да гадаем, но с висока степен на вероятност можем да предположим, че е било направено от главния прокурор Сотир Цацаров.  

Самият Костов също е бил поканен за заседанието. Но е помолил да даде обяснения в писмен вид – затова му е била дадена една седмица срок, т.е. до следващото заседание на колегията. На което се очаква тя да излезе с решение дали ще му налага наказание и какво.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст