ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Споразумението с Канада виси на косъм

ceta

Играта между Европейския съюз и Канада покрай Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (известно като СЕТА) съвсем загрубя. Макар и резултат от хакерски действия, най-точно описание на ситуация даде съобщение от профила на белгийския външен министър в Туитър, което гласеше "HEY Canada, fuck you". По-късно нецензурната фраза бе заменена с доста по-дружелюбното "Успокойте се и обичайте Канада", но е ясно, че бурята не може да бъде спряна току-така. Особено след като в петък (21 октомври) местният парламент в белгийската провинция Валония отхвърли за втори път възможността да даде съгласието си за CETA, независимо че цяла нощ Брюксел и външните министри на страните членки се опитваха до го убедят в противното. Властите във френскоговорящата "половина" на Белгия заявиха, че все още има поле за преговори и сделката трябва бъде обсъдена допълнително. Все пак премиерът на провинцията Пол Маниет отбеляза, че има известен напредък, но все още е недостатъчен, за да бъдат удовлетворени валонците.

В същото време премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че е обезпокоен от развитието на преговорите с Валония. "Усещам, че има радикализиране на позициите", каза той преди началото на втория ден от срещата на върха на ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък се надява Европейският съвет да постигне положително развитие. "Ако не можем да сключим търговското споразумение с Канада, не виждам как ще е възможно да сключим споразумения с други части на света", изтъкна Юнкер. 

Без да има пълна подкрепа лидерите на държавите от общността, няма да могат да подпишат търговското споразумение с Канада на 28 октомври, както беше планирано. За тогава е предвидено и посещение на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел, но то може да бъде отложено.

Защо обаче са направени такива уговорки и е насрочена дата за подписване на CETA, след като не е било постигнато пълно единодушие сред европейските партньори по темата? Оказва се, че когато преди седем години започват преговорите между ЕС и Канада, не се е предвиждало договорът да бъде одобрен от всички национални и регионални парламенти на Стария континент. Това е така, тъй като според Договора за функционирането на Европейския съюз (член 218.8) "Съветът действа с квалифицирано мнозинство по време на процедурата", като за квалифицирано мнозинство се приемат 55 на сто от държавите, представляващи общо 65 на сто от населението на съюза. Тоест досега не се е изисквало пълно единодушие за приемането на подобни договори. И най-пресният пример е споразумението за климата, което неотдавна бе подписано в Париж, без да е полученото съгласието на всички страни членки.

Точно затова канадците са били изключително изненадани от информацията, че CETA може да бъде одобрен само ако 28-те държави дадат своето съгласие. Дори нещо повече – необходими са ратификациите на цели 38 парламента (28 национални и 10 регионални).

За разлика от Валония, България и Румъния, които също заплашваха да блокират сделката, бързо и лесно обърнаха позицията си на 180 градуса. В петък (21 октомври) премиерът Бойко Борисов съобщи от Брюксел, че Канада е обещала визите за българи и румънци да отпаднат, в резултат на което сме оттеглили възраженията си за търговското споразумение. "Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени, потвърждения – и ние, и Комисията, и това беше вкарано сега в протокола на съвета – че от 1 декември 2017-а за всички български граждани визовият режим за Канада ще отпадне", каза Борисов. Ако обаче CETA пропадне, то визите по всяка вероятност ще останат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст