ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обвинителен акт спрямо Любомир Данчев за пожара в бившите Тютюневите складове – Пловдив

Прокурор

Прокуратурата в Пловдив внесе в Районнния съд обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, обвинен за пожара на бившите Тютюневите складове в Пловдив, съобщиха т пресцентъра на държавното обвинение.

На Данчев са повдигнати обвинения за това, че на 20 август по непредпазливост е запалил сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул."Екзарх Йосиф" 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове) на следните юридически и физически лица – "Р.И.П.А." ООД-Пловдив, "Галакси инвестмънт груп" ООД-Пловдив, "Тотал спорт-2015" ЕООД-Пловдив, "Нордикс инвест" ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, собственици на една от сградите.

Изгорелите постройките се намират на улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров" в Пловдив. Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.

Обвинението, позовавайки се на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, приема, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на изхвърлена от обвиняемия незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13. След това огънят постепенно е обхванал цялото подпокривно пространство на сградата. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. "Капитан Андреев" 2, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес. Междувременно пожарът продължил разпространението си надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици,а по-късно се запалил и четвъртия склад. В полунощ на 20 срещу 21 август 2016 г. пожарът е бил потушен. По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи.

По досъдебното производство са събирани доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст