ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работодателите и синдикатите не договориха механизъм за минималната работна заплата

БТА АИКБ

Национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изразиха недоволство от отказа на синдикатите да участват в консултации за определяне на минималната работна заплата (МРЗ).

Те определиха тяхното решение като неаргументирано и противоречащо на наложилата се през годините практика за провеждане на двупартитен диалог по ключови социално-икономически въпроси.

Работодателите посочват, че е налице е забавяне на ефективното въвеждане на механизма за определяне на МРЗ.

В изпратено до медиите писмо, те констатират, че е на лице отказ от въвеждане на принципите за определяне на МРЗ, заложени в Конвенция 131 на МОТ, въпреки многократно декларираното съгласие по този въпрос и на трите страни в социалния диалог – държава, синдикати и работодатели.

По силата на конвергенцията промяната в минималния размер на заплащането се прави на база на няколко критерия – инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт.

От АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ смятат, че чрез отказа си от консултации синдикатите застават зад административното определяне на МРЗ.

По-рано президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че КНСБ и КТ "Подкрепа" искат лидерска среща с работодателите в България. Димитров подчерта, че синдикатите са отказали исканата от работодателите среща за минималната заплата за 2017 г., защото искат да говорят за "нещо по-едро като политиката и системата на отношение между труда и капитала в България".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст