ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британски университет задигнал 11 млн. долара за изследване, което не било извършено

лондон

Изследователският център за глобално затопляне към London School of Economics (CCCEP) получил милиони долари на британските данъкоплатци с взимането на кредит за изследване, което не било извършено, сочи разследване на в. „Дейли Мейл", цитиран от Dariknews.bg.

Британското правителство отпуснало 11 млн. долара на CCCEP за изследване, което институцията на практика никога не провела. Много документи, за които от CCCEP твърдят, че са публикувани, за да бъдат заработени парите от правителството, не са за глобалното затопляне и са били писани или преди самото създаване на организацията, или от учени, които нямат връзка с CCCEP. От своя страна правителството никога не е проверявало списъка с публикации на центъра, а ги приемало „на доверие".

"Това е сериозно нарушение, да си припишеш заслугите за документ, който не си изготвил, и е измама да използваш това в опит за подновяване на субсидия. Никога не съм се срещал с нещо подобно. Това смърди", каза пред „Дейли Мейл" проф. Ричард Тол, експерт по икономика на климата от университета в Съсекс, чиито изследвания били откраднати от CCCEP.

От CCCEP се опитали да обосноват с резултатите от изследването, което никога не са провели, друг кредит от 5,4 млн. долара правителствени пари. С тези средства трябвало да бъде финансирана дейността на института до 2018 г. „Нашият документ няма нищо общо с CCCEP. По онова време CCCEP даже не съществуваше и се появи, след като документът беше публикуван", каза проф. Ричард Тол.

Правителството и частни дарения са направили CCCEP една от най-щедро финансираните институции от този род в света, доколкото институтът е набрал и изразходвал около 37 млн. долара от 2008 г. насам. Според специалисти високата зависимост на изследванията в университетите от финансиране с държавни средства води до „отчитане" на резултати, които правителството иска да получи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст