ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партия с един депутат в миналия парламент поема властта в Литва

Далия Грибаускайте

Отговорността за управлението на Литва поема формация, която имаше само едно място в предишния парламент, съобщи Франс прес.

Президентът на прибалтийската страна Далия Грибаускайте повери вчера на Литовския съюз на селяните и зелените мандат да състави управляващо мнозинство.

В неделя тази партия извоюва смайваща победа на парламентарните избори. Тя постигна този успех, обещавайки промяна, икономическо възстановяване и за премиер ново политическо лице – бившия началник на полицията Саулюс Сквернелис.

След като се срещна с лидерите на влизащите в парламента партии, тя повери на Литовския съюз на селяните и зелените задачата да състави "прозрачно и отговорно" мнозинство.

Грибаускайте подчерта необходимостта "да бъде възстановено загубеното доверие в парламента и правителството".

Партията победител ще разполага с 54 места в 141-местния парламент, показват окончателните резултати от преброяването на бюлетините. (В предишния състав на парламента тя имаше един представител.)

На второ място са консерваторите от Съюз "Отечество" – Литовски християндемократи, с 31 депутати. Управляващата досега Литовска социалдемократическа партия ще има само 17 места в новия парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст