ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев: Еврофилията не означава русофобия

Ген. Румен Радев

Кандидатът за президент на България Румен Радев заяви в интервю за "Ройтерс", че ще търси по-добри отношения с Русия и отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, които според него нанасят щети и на двете страни.

В разговора Радев заявява, че ще провежда външна политика, която ще има предвид членството ни в ЕС и НАТО, но ще е основана на националния интерес. "България е член на НАТО и ЕС, това е стратегически избор без алтернатива, но не трябва да гледаме на Русия като на враг", казва о.з. генералът.

"Еврофилията не означава русофобия", казва Радев. "Антируската реторика носи ненужни рискове.Категорично ще работя за отмяна на санкциите. Кризите трябва да се решават с политически, а не с икономически, средства", казва той в интервюто.

Радев говори още за нуждата България да подобри прозрачността в публичния сектор, да напредне с правосъдната реформа и електронната администрация, ако иска да успее в борбата с масовата корупция.

Агенцията припомня още, че българският президент има повече церемониални функции, но резултатът от изборите ще бъде показател за настроенията преди парламентарните избори през 2018 година. Премиерът Бойко Борисов няколко пъти каза, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби първия тур.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст