ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задържан е изпълнителният директор на Агенция “Рибарство и аквакултура” Янчо Янев

Човек с белезници

Трима души са задържани по разследване за злоупотреби с евросредства след вчерашната акция на прокурори и ДАНС в офиси в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Сред тях е и изпълнителният директор на институцията Янчо Янев, съобщи говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова.

Другият задържан също е служител на агенцията, а третият е представител на фирма, получавала пари по европейски проекти от ИАРА. Преследването е на няколко месеца по сигнал, че срещу неверни данни фирми са получавали евросубсидии. Обиски са направени в три града. Освен Бургас, където е централата на агенцията, София, където все още се съдържа част от архива й, и в Ямбол, като можем само да предполагаме дали именно с този град е свързано лицето или лицата, които са получили неправомерно средства от агенциите.

Говорителят на главния прокурор каза за "Хоризонт", че документи се проверяват и в Държавен фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция, да се установи дали няма участие в тази измамна схема и на лица на по-високо ниво. Повече подробности за акцията, задържаните, парите и проекта ще станат ясни по-късно днес.

ИАРА управлява Програмата по рибарство, чийто бюджет за периода до 2020 г. е 113 милиона евро, от които 88 милиона евро идват от фондовете на ЕС. Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците. Предишният програмен период имаше сериозни проблеми с изоставане с усвояването на парите.

За новия период програмата беше одобрена от Еврокомисията едва в края на миналата година. Директорът на Агенцията по рибарство Янчо Янев беше назначен на този пост през 2014 г. след поредица от скандали в агенцията, свързани с недоброто й функциониране, като сигнали за това бяха получени включително и от ЕК. Любопитен детайл е, че преди пет месеца в Министерството на земеделието беше назначен и нов заместник-министър, който специално да отговаря за Програмата за рибарство.

На този етап обаче от министерството се въздържат от коментар по случващото се. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст