ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тереза Мей иска Марк Карни да остане начело на Банк ъф Ингланд

карни

Британският премиер Тереза Мей иска управителят на централната банка Марк Карни да остане на поста си и полага усилия да разсее съмненията в тази посока, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

По-рано този месец на конференцията на Консервативната партия Мей разкритикува облекчената парична политика на регулатора. Само часове след изказването администрацията й обаче увери Карни, че посланието й е било недобре изразено.

Докато правителството полага усилия да заздрави връзките с Марк Карни, управителят на Банк ъф Ингланд вероятно обмисля дали да напусне институцията през 2018 г., какъвто е планът, или да изкара пълен мандат до 2021 г. В този смисъл усилията на властите може да са напразни, тъй като думите на Карни от вторник подсказват, че той по-скоро ще спази първоначалните планове. Запитан от депутати за бъдещето му на поста, Карни заяви, че ще има нужда от време да помисли.

"Това е изцяло лично решение. Никой не бива да си вади изводи от това решение за паричната политика", каза Карни и допълни, че е привилегия да заема този пост. "Като всички останали имам лични аргументи, с които трябва да се съобразя. Това е роля, изискваща пълно внимание, отдаденост и имам намерение да ги давам, докато мога", посочи той. 

Говорител на банката е отказал да коментира и е посочил, че се очаква Карни да обяви решението си в края на тази година.

Този месец се натрупаха спекулации за бъдещето на Карни. Според представители на банката той не е приел думите на Тереза Мей като атака, но в изказване от 14 октомври той заяви, че "няма да приема инструкции от политици".

От своя страна финансовият министър Филип Хамънд публично заяви, че би приветствал оставането на Карни на поста.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст