ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заедно да съхраним духовната ни идентичност, обърна се Радев към българските творци

Румен Радев

„Всички заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност“. Това заяви кандидатът за президент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща с десетки представители на творчески съюзи. Генералът  подчерта, че макар професионалното му развитие да е било свързано с един свят, безкрайно различен от този на творците, винаги е осъзнавал важността на културата и самият той се развивал, благодарение на българската литература, кино, музика и култура като цяло.

Радев каза, че иска да направи нещо за България да види страната ни друга, в един европейския път на развитие. Той обясни, че  по утвърдения до момента път напускат нашите студенти и емигранти, но са спрели да пристигат инвестициите, които са намалели с над 30 %. Кандидат-президентът бе категоричен, че проблемът е в липсата на духовност и на българщина. "Ако нямаме сигурност в нашата духовност ни чака отново безпътицата, в която сме сега. Националната ни идентичност, духовност и достойнство могат да са база за обединение на България."

Ген. Радев заяви, че всеки един политик трябва да се опита да влезе в обувките на обикновения гражданин и да усети неговите проблеми, притеснения и надежди преди да взема решения. „Не може да вървим напред в Европа ако нямаме духовност и култура. Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим".

Като основни свои приоритети в сферата на културата и образованието Радев посочи да не отпадат наши класици от учебните програми, да си върнем достойното място на нашето кино, театър и балет. „Такава среда трябва да се създаде в България, че младите да се чувстват горди, че са българи и с достиженията на нашата култура, тя да ги формира и те да остават да се развиват тук", заяви той. Генералът изтъкна, че трябва да има национален център на българската духовност и той заяви, че ще работи за изграждането на такъв.

Радев подчерта, че грамотността е елемент от националната сигурност, а неграмотната нация е лесна плячка и то най-вече на своите политици. 

Проф. Данаилов: Ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност и ще се грижи за тях

"Най-много ме зарадва, че ген. Радев счита образованието и културата за част от националната сигурност. Когато заеме поста президент на Република България той ще се погрижи по-сериозно за тях“, заяви председателят на инициативния комитет в подкрепа на Ген. Румен Радев и Илияна Йотова проф. Стефан Данаилов. Той подчерта, че културата в България не е в добро състояние и за това такива срещи са много важни. По думите му съветите по образование и култура към президентството и това трябва да работят усилено и в тях да се решават реални проблеми.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст