ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийните отношения с Русия се затоплят, твърди експерт

Проектът "Белене" съвсем замря.

Руската енергийна дипломация е многоходова и знакова. Не виждам по-добър знак от това да бъдат опростени, по данните, които изнесе министър Петкова, около 90 млн. лева. Това за НЕК е един доста сериозен жест, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него фактът, че министър Горанов и представителят на "Росатом" са подписали споразумение, с което и двете страни се отказват от по-нататъшни финансови претенции, е изключително значим.

"Разбирате каква опасност съществуваше, при това спечелено дело, каквато е обичайната практика при по-малък размер спечелено дело, да се предяви претенция, която значително надвишава досегашната и да се използва прецедента на положителното решение, за да бъде осъдена вторично българската страна. Съчетаването на двете събития е индикатор, че вече има процес на затопляне на българо-руските енергийни отношения“, заяви Тасев пред БНР. 

Според Тасев,  след като страната ни е поела ангажимент да изплати цялата сума в определен срок, това вероятно означава, че вероятно има гаранции, че ЕК ще позволи отпускането на средствата към НЕК. В противен случай, цялата тази игра няма никаква стойност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст