ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Година без книжка и 3 хил. лв. глоба за гонки на пътя

Парламент Димитър Главчев

Намерението ни е с високи глоби да се борим с рецидивите в пътните нарушения, разкри депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев пред BTV. Повод за коментара му са промените в закона, които предвиждат огромни глоби и отнемане на шофьорска книжка при гонки по пътя, шофиране с превишена скорост и навлизане в насрещното по магистралата.

Карането в насрещното платно по магистрала ще се наказва с три месеца без книжка и 1000 лв. глоба, а при повторно нарушение, нарушителят ще остане половин година без книжка и ще заплати 4 хил. лв санкция. 

За гонките по пътя шофьорите ще остават 12 месеца без книжка и ще плащат 3 хил. лв. глоба, а при повторно нарушение санкцията им ще е за 3 години без книжка и 5 хил. лв санкция. 

За да увеличат събираемостта от глобите, депутатите обсъждат възможността плащането да се обвързва с административна услуга. Например ако трябва да извадите акт за раждане това да става само при заплатена глоба. Тази възможност обаче не е записана в закона.

Новите промени предвиждат пътните полицаи да могат да свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст