ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордно ниски лихви по жилищните кредити в левове

Ипотечен кредит жилищен кредит заем къща

За девети пореден месец лихвените проценти по новите кредити и депозити за населението намаляват на годишна база, сочи статистика на Българската народна банка (БНБ) за септември. 

За периода януари – септември банките са ни начислявали по заемите за нови жилища в лева рекордно ниска лихва от 4.74 на сто. Това е спад на годишна база от 0.98 пункта. При жилищните заеми в евро понижението е в рамките на 0.60 пункта до 5.24 на сто. През септември сме можели да изтеглим потребителски заем в левове срещу лихва от 10.21 процента. През същия месец на 2015-а тя е била 10.72 на сто.

Годишният процент на разходите, който показва, колко всъщност струва заемът, отпускан в левове, намаляват до 11.15% спрямо 11.76% година по-рано. Общите разходи при кредитите за потребление в евро спадат с 1.01 пункта до 6.86 на сто. Колкото до годишния процент на разходите по жилищните кредити в левове, те намаляват спрямо същия месец на предишната година с 1 процентен пункт до 5.19%, а по жилищните кредити в евро – с 0.51 пункта, достигайки 5.74 на сто.

Лихвата по големите левови фирмени заеми за над 1 млн. евро, договорени в левове се понижава до 4.50%, спрямо 5.85% година по-рано. Ставката по кредитите в евро над 1 млн. евро се повишава – до 4.87% при 4.69 % преди година. Като цяло лихвите по големите кредити варират много в зависимост от единичните сделки с компании, получаващи добри или лоши кредитни условия.

От началото на годината БНБ въведе отрицателни лихви по сумите, които банките държат на трезор, за да ги стимулира да отпускат кредити и да не задържат наличните си пари в системата.

Що се отнася до депозитите, през септември сме могли да вложим левове и да получим в замяна 0.72% върху сумата. Което е с 0.79 на сто по-малко от същия месец на 2015 година. Лихвите по спестяванията в евро също продължават да се понижават, като към края на септември те достигат 0.63%. Това е годишен спад с 0.61 пункта. Същата е ситуацията и при лихвите по депозитите на фирмите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст