Старши юристконсулт осъди община Враца, съкратили я неправомерно

съд враца

Магистратите от административния съд във Враца върнаха на работа съкратена неправомерно чиновничка от общинската администрация, научи BulNews.bg.

Старши юрисконсултът Ани Цветанова е била съкратена по заповед на кмета на Враца Калин Каменов на 20 април тази година. Врачанката веднага обжалвала заповедта, като преди дни магистратите я възстановиха отново на работа. Доводът на кмета за прекратяване на трудовия договор с Цветанова е заради съкращаване на длъжността в дирекция “Административно-правни дейности“.

В длъжностното разписание на общинската администрация, което е в сила от 15 февруари 2016г., действащо до издаване на оспорената заповед, в дирекция “Административно-правни дейности“ съществуват 7 щатни бройки – един директор, трима главни юрисконсулти, един главен експерт обществени поръчки, един старши юрисконсулт и един юрисконсулт.

На 29 март 2016 г. обаче общинският съвет е одобрил нова обща численост и структура на звената в общата и специализираната администрация, като с решението отпада една от щатните бройки в дирекцията. Това е именно длъжността старши юрисконсулт, която Ани Цветанова е заемала.

Така от 20 април в дирекцията числеността вече била от един директор, двама гл. юрисконсулти, двама главни експерти обществени поръчки и един юрисконсулт. В последствие обаче се оказало, че от местата не било заето само едно за главен експерт по обществени поръчки.

Мотивите на магистратите да отменят решението на кмета е, че с новото длъжностно разписание е направена трансформация на щатните бройки. Основната причина се състояла в увеличаване с още една щатна бройка, отговарящия за обществените поръчки, която била вакантна. Ето защо според магистратите кметът не е мотивирал действията си, а въпросните промени не са били довели до оптимизиране на дейността на администрацията.

Според съда е трябвало да се степенува длъжността юрисконсулт и при съкращение е трябвало да отпадне само юрисконсулта.  Оказва се, че премахването на длъжността „старши юрисконсулт“ е нарушение на разпоредбите, а несъобразяването на административния орган с изисквания прави заповедта незаконосъобразна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст