ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съд за жена за гласуване на местните избори без да има право

съд - стара загора

Районна прокуратура – Стара Загора повдигна обвинениe спрямо Таня С., на 35 г., за упражняване на избирателно право, без да има такова право  – престъпление по чл.168, ал.1 от Наказателния кодекс. 

В хода на воденото досъдебно производство  е установено, че обвиняемите Таня С. от 1981 г. до 20 юли 2015 г. била адресно регистрирана по постоянен и настоящ адрес в град П. На 20 юли 2015 г. обвиняемата подновила документите си за самоличност и променила настоящия си адрес, като избрала такъв в Стара Загора. При провеждане изборите за кметове и общински съветници и национален референдум на 25 октомври 2015 г. обвиняемата Таня С. се явила в избирателната секция, в която попадал и настоящият й адрес. Тъй като не била включена в изборните списъци, попълнила декларация-приложение № 74-МИ, като отбелязала, че няма да гласува на друго място и я представила пред изборната комисия, след което била вписана в списъка на гласувалите и упражнила правото си на глас. В самата  декларация Таня С. отбелязала, че живее на посочения настоящ адрес повече от 6 месеца, което не отговаряло на истината.

В хода на разследването е установено, че обвиняемата Таня С. е лице, което има право да гласува, съгласно чл.396,ал.1 от Изборния кодекс. Както тя, така и членовете на секционната избирателна комисия обаче, не са съобразили вида на провежданите избори – такива за избор за кмет и общински съветници. При тези избори като ръководно начало стои принципа за уседналост на лицето, което упражнява избирателното си право, а именно да е живяло най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Безспорно е доказано, че обвиняемата Таня С., в масивите на община-Стара Загора е подала заявление, че е избрала за настоящ адрес този в Стара Загора едва на 20 юли 2015 г., поради което не е била включена в изборните списъци на избирателната секция в гр. Стара Загора и е нямала право да гласува за кмет и общински съветници в това населено място.

Към настоящия момент делото е внесено в Районен съд – гр. Стара Загора и се очаква насрочването му. Районна прокуратура-Стара Загора внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за престъпление против политическите права на гражданите спрямо Таня С.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст