ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Анкара втвърди тона към САЩ

гюлен

Министърът на правосъдието на Турция настоя САЩ да предадат мюсюлманския духовник Гюлен, когото Анкара смята за организатор на опита за преврат през юли. В противен случай имало риск сериозно да навредят на отношенията между двете държави, предаде Асошиейтед прес.

Бекир Боздаг говори пред журналисти, ден след като се срещна с американския министър на правосъдието Лорета Линч. Той каза, че живеещият в Пенсилвания ислямски духовник Фетхуллах Гюлен е терорист.

"Каквото означава Осама бин Ладен за САЩ и за американския народ, същото означава Гюлен за Турция и турския народ", каза Бекир Боздаг.

САЩ не бързат с екстрадицията на Гюлен, като подчертават, че Турция първо трябва да представи достатъчно доказателства за неговото участие в опита за преврат, при който загинаха над 270 души. Гюлен отрича да има нещо общо.

Министерството на правосъдието на САЩ посочи в изявление в сряда, че "и в двете държави екстрадициите са обект на съдебна процедура и съответно трябва да отговарят на стандартите за представени доказателства на страната, от която се иска екстрадицията".

Боздаг посочи, че новите доказателства, които Турция е представила за Гюлен, включват признания на обвинени заговорници в Турция, които казват, че са действали под негова заповед. Турският министър на правосъдието каза още, че Гюлен е получавал тайни записи на разговори на високопоставен турски представител, които са му били предоставени от един от неговите последователи.

"Разбира се, ако процесът се проточи или ако стане грешка в този процес, това ще бъде голям удар за отношенията ни", каза Боздаг.

"Ние искаме САЩ да ни разберат, защото антиамериканските настроения сред турския народ се увеличават", допълни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст