ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОПЕК има нужда от помощ

валути

Дори ОПЕК да опровергае скептиците на пазарите и да изпълни обещанието си да намали добива на суров петрол, картелът няма да успее да пресуши океана от горивото, което вече е извлечено от земните недра и надвишава многократно търсенето.

Предлагането надвишава потреблението вече трета поредна година, а акумулираните нефтени запаси могат да запълнят около 160 супертанкера. Ограничаването на добива до най-ниското договорено равнище пък ще свие съществуващия излишък с едва 11% през 2017-а, сочат данните от организацията. Ако тя не успее да се договори с Русия, има реален риск от нов ценови колапс.

ОПЕК реши (на 28 септември в Алжир) да намали добива в диапазона между 32.5 и 33 млн. барела на ден и да определи квотите на всяка страна членка до следващата среща на 30 ноември. В резултат цените на черното злато изскочиха над 50 щ. долара за барел.

Според международната енергийна агенция сделката ще ускори ребалансирането на търсенето и предлагането през идната година, защото световните петролни запаси ще спадат с 270 хил. барела на ден, ако картелът спази уговорката. Сметките на ОПЕК обаче чертаят по-различна картина. Ако добивът падне до 32.5 млн. барела на ден (с 900 хил. барела по-малко, отколкото през септември), натрупаните запаси ще се понижат само с 36.5 млн. барела за цялата 2017-а.

Очевидно ключът е в Русия и в другите конкуренти – те трябва да бъдат убедени да се включат в споразумението на ОПЕК. Засега обаче Москва е обещала единствено да се въздържа от увеличения на производството в бъдеще. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст