Предстои приемането на Морската стратегия

плаж Китен море

Завършва същинският етап от разработване на Морската стратегия, предстои нейното приемане и стартиране на изпълнението на програмата от мерки към нея, насочени към намаляване на антропогенния  натиск върху Черно море. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод Международния ден на Черно море в Бургас.

"Ангажиментите на България, произтичащи от Черноморската конвенция, са с много висок приоритет в общата екологична политика на страната", заяви министърът.

През 2015 г. завършиха ключови инвестиции в базисна инфраструктура, свързани с опазването на околната среда на региона на Черноморието, където общите екологични инвестиции възлизат на близо 680 млн. лева. В сектор "Води", за изграждането и модернизирането на пречиствателни станции, както и за подобряване на канализационната мрежа по крайбрежието, по оперативна програма "Околна среда" са инвестирани близо 350 млн. лв. По програмата за интегрирано управление на морските и вътрешни води е осигурено финансиране на 12 проекта, преодоляващи сериозни заплахи за Черно море, 9 от които на обща стойност над 7 млн. евро.

Регионалното министерство е управляващ и партниращ орган по 12 европейски програми за териториално сътрудничество, по които България е бенефициент. По думите на ресорния министър Лиляна Павлова има възможност част от общия им бюджет от над 900 млн. евро да бъде насочен към проекти, свързани с опазването на Черно море, околната среда, развитието на бизнеса и икономиката в региона. До края на 2016 г. предстои първата подобна възможност за подаване на проекти по Програмата за Черно море, която е с бюджет над 56 млн. евро, посочи Павлова.

До края на годината се очаква да приключи изборът на нов кораб за акваторията на Черно море, който да бъде включен в мрежата от специални плавателни съдове за ликвидиране на нефтени разливи, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Очаква се да бъде избран български кораб, който да бъде позициониран в района на пристанище Бургас.

Във връзка с проучванията за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море Василева коментира, че те са преминали отдавна всички процедури, изисквани по екологичното законодателство в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст