ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест срещу изменената мярка за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция от 10 000 лева спрямо обвиняем за лихварство

Съд Варна

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу изменената от състав на Варненския окръжен съд мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в парична гаранция от 10 000 лева спрямо обвиняемия за извършване на лихварска дейност Вл. Ковачев.

64-годишният Ковачев е бил привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс. Досъдебното производство срещу него съдържа до момента шест тома. За деянието Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото му имущество.

Обвиняемият за лихварство предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. Голяма част от свидетелите продължават да изпитват страх от обвиняемия, заяви прокурорът при вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ковачев на 6 юли 2016 г.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Вл. Ковачев е осъждан за групово изнасилване в процес, известен във Варна като „Черната котка”, както и за убийството на съпругата си Анелия. Лихварската му незаконна дейност е извършвана в изпитателния срок на условно предсрочното му освобождаване от затвора за убийството.

Делото по протеста на Окръжната прокуратура във Варна е насрочено за разглеждане за утре, 1 ноември 2016 г. , във Варненския апелативен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст