ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Томислав Дончев: Имаме достатъчно имена за еврокомисар

Парламент Томислав Дончев

Една нова българска кандидатура за ЕК не получава автоматично същата подкрепа и ще е трудно да се запази и същия портфейл. За това в студиото на bTV предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на оставката от петък на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Той обясни, че сега следва пренареждане в самата Европейска комисия, а ние ще се борим за максимално влиятелен и изгоден за нас портфейл. "Ще е изключително трудно България да запази заместник-председателското място в Европейската комисия", призна обаче вицепремиерът

На въпрос дали той е една евентуална кандидатура за мястото на Кристалина Герогиева, Дончев заяви, че след като през два-три месеца медиите го пращат някъде другаде, то вече ще започне да го възприема като укор, че не си върши добре работата в Министерския съвет.

"Кандидатури в запас имаме достатъчно", увери Дончев.

Той смята, че новият пост на Кристалина Георгиев в Световната банка е персонално нейно постижение и той се гордее с това. По думите на Дончев всички ние като българи трябва да се гордеем както с постиженията на Кристалина Георгиева, така и с Ирина Бокова.

По въпроса за сблъсъка на двете в битката за ООН Дончев обясни, че кандидатурата на Георгиева като втора не е провал, макар и да не е постигнала целта си. "Със сигурност има куп неща, които не знаем, тази кандидатура е попаднала във вихъра на интересите на други държави и това, че целта не беше постигната, не беше по наша вина", посочи Дончев.

Откриването на петрол в Черно море означава възможност за енергийна независимост. Категоричното мнение е на вицепремиера Томислав Дончев, който с насмешка коментира тезата, че новината за откриването на петрол е част от предизборната кампания на управляващите.

Дончев посочи, че потенциалът за нефт и газ в дълбоко Черно море е голям и според него диверсификацията е възможна. Тепърва обаче предстоят замерванията за количество и рентабилност на извличането.

По темата за АЕЦ "Белене" Дончев е убеден, че депутатът от ГЕРБ Добрев ще докаже своята невинност спрямо обвиненията на прокуратурата и това ще стане още на първи етап. Според Томислав Дончев има документи, които ще покажат, че дори и при спрян проект в някои договори може да има клаузи, неустойките по които са по-високи отколкото самите плащания.

На въпрос дали има шанс да бъде подновен отново АЕЦ "Белене", вицепремиерът посочи, че при всяко едно положение проектът трябва да бъде оценен от гледна точка на сигурност и безопасност и на второ място според икономическите ползи. Проектът трябва да бъде третиран като пазарен, а такъв той никога не е бил – той е бил емоционален, спонтанен, корупционен, но не и пазарен.

По темата дали поне единият реактор може да бъде използван в АЕЦ "Козлодуй", Дончев заяви, че като имаме копче, не нужно да пришиваме балтон, от който нямаме нужда. И на този въпрос вицепремиерът посочи, че трябва да гледа пазарно. По думите му, за да се строи трябва да се мисли дали имаме възможност да продаваме електроенергия и къде.

"Трябва да се направи ясен анализ на разходи и ползи", повтори Дончев. Той посочи, че ще се чака да се появи инвеститор, който да предложи пазарен план.

Анализът на предложенията и възможностите няма да се случи само и единствено във формат Министерски съвет, увери Дончев и допълни, че при протичане на ясни и прозрачни процедури това би могло да стане до средата на следващата година.

На искане да коментира промените в Изборния кодекс, които депутатите направиха едва миналата седмица, Томислав Дончев заяви, че промени е трябвало да има, но не и в последния момент, тъй като това поставя под страхотно напрежение отговорните и работещите за изборите, а и пада сянка на съмнение дали те ще бъдат успешни. Само една седмица преди изборите, да се правят промени, това крие рискови, е мнението на Дончев.

По думите му няма държава и институция, която да е напълно защитена от хакерски атаки. Това може да се каже и за изборите, но като цяло Томислав Дончев увери, че е направено всичко.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст