ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управляващите в Грузия с огромна изборна победа

грузия избори

Управляващата партия спечели безапелационно вчерашния втори тур на парламентарните избори в Грузия. Централната избирателна комисия в бившата съветска република обяви, че партията "Грузинска мечта" е спечелила 48 от 50 едномандатни района, в които вчера се състояха мажоритарни избори.

На първия тур на изборите по-рано този месец партията спечели близо 49 на сто от гласовете по пропорционалната система, оставяйки 20 процентни пункта зад себе си "Единното национално движение". Това предизвика обвинения от опозицията за масови манипулации на изборния процес.

Управляващите ще имат квалифицирано мнозинство – 115 от 150 места, което им дава право да правят поправки в Конституцията.

И "Грузинска мечта" и главната опозиционна сила Обединеното национално движение са прозападно настроени и искат страната да влезе в НАТО и в ЕС. Но управляващите се опитват да балансират между тази си политика и стремежа си да подобрят отношенията си с Русия, предаде АП. Вчера премиерът Гиорги Квирикашвили каза, че Грузия ще продължи да се придържа към "принципа за интеграция с ЕС и НАТО, като в същото време намалява напрежението с Русия".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст