ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес е денят на народните будители

ден на будителите

Днес е денят на народните будители. На учените обаче, не име и до празнуване.

Те ще проведат протестно мълчаливо шествие под наслов „Искаме ли да има наука в България". Очаква се в протеста да се включат около 2000 души.

Основните искания на протестиращите са за eжегодно увеличение на средствата за наука за достигане на целта, която България си постави – бюджетът за научно-изследователска дейност да стигне 1,5% от БВП до 2020 г.

КТ „Подкрепа" подчертава, че дори при двойно увеличение на тези средства, те ще бъдат далеч по-малко от предвидените 3% в стратегия „Европа 2020".

Друго искане на учените е за ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

Шествието ще тръгне в 11.00 часа от БАН по бул. „Цар Освободител" до Министерството на образованието и науката и Министерския съвет, където ще бъдат връчени протестни декларации. Оттам шествието ще продължи по бул. „Дондуков" до бул. „Васил Левски", като ще стигне до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец.

Денят на народните будители е посветен на просветителите и книжовниците, които са изградили и съхранили духовните ценности и културното самосъзнание на българите.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. цар Борис Трети обявява 1 ноември за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. денят е забранен. Честването му се възстановява на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст