Социалните помощи ще се получават по настоящ адрес

пенсионери

Социалните помощи ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес от 2017 г. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които правителството одобри по време на днешното си редовно заседание. 

Целта на предвидената промяна е да се гарантира достъпът до социални помощи за възрастни и хора с увреждания, които през зимните месеци отиват да живеят при роднини и сменят местожителството си. Редакцията е съобразена с препоръки на Европейската комисия, националния омбудсман и трайно установената съдебна практика.

Друга цел на измененията е да се стимулира и свободното движение на хора с оглед улесняване на трудовата миграция. Чрез промените в правилника се прецизира списъкът на социалните услуги, като в него се включват и услугите в домашна среда.

Подобрява се редът за откриване, възлагане на управлението и предоставяне на социалните услуги, както и отчетността и контрола в тази сфера.

Друга новост е, че се въвежда минимален и максимален срок на договора за възлагане на социална услуга – не по- кратък от 2 години и не по-дълъг от 5 години. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст