ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И магистратите се стягат за избори

ВСС

Магистратите от цялата страна ще тестват експериментално системата, с която се очаква след по-малко от година да избират новите си представители във Висшия съдебен съвет.

Пробното дистанционно гласуване е насрочено за 16 и 17 ноември. Това са работни дни, което предполага, че в него ще се включат всички съдии, прокурори и следователи. Целта е системата да се натовари максимално, за да се види как действа при екстремални условия. Освен това ще се провери доколко са успешни въведените защити за тайната на вота.

На този етап, чрез гласуването по интернет, ще бъдат избрани "фалшиви" членове на ВСС – колкото да се проведе експериментът. Но още през януари с тази система прокурорите ще избират нов член на ВСС, който да довърши мандата на покойния Камен Ситнилски.

Дистанционното гласуване при избора на Висш съдебен съвет бе въведено с последните изменения в Закона за съдебната власт. То дава право на участие в изборите на всеки магистрат – при това удобно, бързо и далеч по-евтино, без да се губят по цели дни в пътуване из страната. Досега практиката беше магистратите да избират делегати (един делегат можеше да представлява до петима свои колеги), които да гласуват вместо тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст