ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Курода губи двубоя с дефлацията

валути

"Бенк ъф Джъпен" призна на 1 ноември, че няма да постигне планираните 2% годишна инфлация до изтичането на мандата на председателя си Харухико Курода. Новата й прогноза е тази стойност да бъде достигната "в рамките на фискалната 2018-а", която започва на 1 април 2018-а. Точно през този месец приключва и петгодишният срок на управление на Курода. Премиерът на Япония Шиндзо Абе обаче би могъл да предложи и втори мандат на банкера, въпреки че тогава той ще бъде на 73 години и въпреки непопулярната му и засега неуспешна политика на отрицателни лихви.

На официалното си съвещание в началото на месеца седем от членовете на борда на "Бенк ъф Джъпен" гласуваха за запазване на досегашната монетарна политика, а двама бяха против. Така базовата краткосрочна лихва ("оувърнайт") на Япония остава минус 0.1%, а доходността на десетгодишните японски правителствени облигации се ограничава на нула процента. Централните банкери планират също да продължат да купуват активи в рамките на сегашните 80 трлн. йени (760 млрд. щ. долара) годишно.

Инфлационната прогноза за страната бе ревизирана от 0.1% на минус 0.1% за фискалната 2016-а, а от 1.7 на 1.5 процента – за фискалната 2017-а, и от 1.9 на 1.7 процента за фискалната 2018 година.

Икономическите новини обаче са малко по-оптимистични. Безработицата постепенно спада, а цената на йената пълзи надолу. Това е най-важната вест за корпоративна Япония, защото тази тенденция стимулира местните износители. В момента котировките се движат в рамките на 103 йени за един щатски долар, след като за кратко изскочиха над 105 йени за долар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст