По искане на прокуратурата е спрян градежа на Арабаджиеви.

хотел Маринела

След месеци разиграване на държавните институции, собствениците на хотел "Маринела" в София (бишвшия Японски хотел ) семейство Арабаджиеви ще трябва да разрушат надстройката му и да приведат сградата в предишния и вид.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство  съобщиха за  окончателното  отменяне на  разрешителното за надграждането на едноетажното тяло на сградата, обявено за архитектурна ценност. С градежите на Арабаджиеви се занима и  Софийската градска прокуратура. Именно в резултат на искане от държавното обвинение, началникът на РДНСК Югозападен район на 31 октомври е издал заповед, с която е отменено  разрешението  за строеж.

Както в. „Банкеръ“ писа още преди няколко месеца скандалът с незаконното му надстрояване избухна след като стана ясно, разрешението  за префасониране на комплекса, създаден от известния японски архитект Кишо Курокава  е било дадено в началото на 2015-а от главния архитект на район "Лозенец" Тодор Господинов незаконосъобразно.  В последствие се оказа, че той нямал правомощията да одобрява строежи от втора категория и на практика документът е нищожен. Въпреки това надстрояването, беше започнало незвисимо от липсата на  технически проекти и задължителния в тези случаи протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Дирекцията на национален и строителен контрол  издаде заповед и спря градежа, но това не спря собствениците на хотела да продължат строителните дейности. Предвид установено системно неизпълнение на заповедта служители на  строителния контрол бяха принудени  ежедневно да извършват проверки, които прерастнаха в съвместни с органите на Главна инспекция по труда и Министерството на вътрешните работи.

Хотел "Маринела" беше напазаруван от бизнесмена Ветко Арабаджиев в края на 2014-а и той смени името  му  с това на съпругата му. От тогава скандалите около бившата ембламатична за столизцата сграда  не спират. През пролетта на 2015-а собствениците на хотела решиха да изкоренят японските вишни пред него  и да ги заменят с изкуствени, които …светят. Дзен градината пък бе превърната в казино. Прокрадна и идеята на тенис кортовете на хотела да бъде изграден нов блок от десет етажа.

За да се спре нарушаването на уникалността на сградата Столичната община и архитектите в София отправиха искане сградата да бъде призната за паметник на културата. Този въпрос, обаче все още не е решен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст