ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В новия брой №44 на вестник “БАНКЕРЪ” четете:

банкеръ

 

Нека конспирациите да започнат сега!

Странен народ е българският! Много си пада по конспирациите и конспиративните теории. И колкото повече една версия е лишена от логика и далече от реалността, толкова по-достоверна му изглежда тя. Така да се каже: почти сто процента сигурна. И обратното. Най-простият и естествен изход от даден проблем буди най-много подозрения и съмнения, че нещо не е точно така, че някой се опитва да будалка и винаги има някакъв втори план. Задкулисие!

След изненадващата оставка на българския еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева веднага тръгнаха предположения и хипотези за евентуален неин заместник. Някои имена бяха пускани нарочно в публичното пространство, за да бъдат тествани. Други обаче бяха измъкнати от най-тайнствените ъгълчета на класическите конспиративни теории. Първият, който беше посочен с пръст, бе президентът Росен Плевнелиев.

Кои са другите прочетете в "БАНКЕРЪ".

 

 

Станиол от шоколад  пази картата от източване

Технологията за източване на банкови карти с мобилни устройства, подобни на ПОС терминали, за която медиите вдигнаха аларма, "остаря" за броени седмици. Крадците загърбват директното четене на картите от разстояние до 10 см и вече сканират данните й от разстояние. "С подобно сканиране – от няколко метра, е възможно е да ви "ощипят" с петдесетина лева”, каза специално за "БАНКЕРЪ" Любомир Цеков, бивш шеф на “БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ”, сега финансов консултант.

Той разказа как точно става това за в. "БАНКЕРЪ".

 

Консултантите на Лукарски

Има едно перо от държавните разходи, което въпреки внушителните си мащаби остава скрито за хората. Това са харчовете за услуги, които правят министерствата, общините, агенциите и др. институции. За разлика от строителните дейности и покупките в повечето случаи те остават скрити. Реално обаче от началото на годината са платени над 888 млн. лв. по 4800 договора за различни услуги, които държавата е получила от частниците. За 2015-а сумата бе около 1.5 млрд. лева. И това са само парите, за които има следа в регистъра на обществените поръчки. Отделно са хилядите контракти, подписани без търг или конкурс, тъй като стойността им е била под определените в закона прагове.

Един от най-дашните министри в това отношение е Божидар Лукарски. Повече – в събота във в. "БАНКЕРЪ".

 

Концесията на летището притиска Московски

Обещанията на транспортния министър Ивайло Московски за голям интерес към концесията на "Летище София" започнаха да се топят като лански сняг. Само допреди няколко месеца той бодряшки обясняваше как операторите на летищата в Цюрих, Мюнхен, Франкфурт, Лион, Дъблин, на "Фиумичино" в Рим и френската компания "Венси" са сред интересуващите се от концесионирането на столичния аеропорт. Сред споменаваните от него кандидати бяха още третият по големина летищен оператор в Китай, турският TAV и т.н. Но броени дни преди да изтече крайният срок за подаването на оферти – 18 ноември, ситуацията определено не вдъхва оптимизъм. През седмицата агенция "Ройтерс" съобщи, че турският Limak Holding, заедно с руската VTB Capital, и операторът на летището в Цюрих възнамеряват да участват в надпреварата. Източници на "БАНКЕРЪ" потвърдиха тази новина, както и че единственият засега друг сериозен претендент е турският авиооператор TAV, докато германската фирма "Фрапорт" се колебае.  

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст