ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До средата на 2017 г. ще има микрокредитиране на социални предприятия

Министерски съвет НСТС Национален съвет за тристранно сътрудничество Зорница Русинова

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще има възможности за микрокредитиране на социални предприятия, заяви социалният министър Зорница Русинова при откриването на информационен ден по схемата на оперативна програма  "Развитие на социалното предприемачество" в "Интер експо център" в София. 

"Това е сфера, която има достатъчно сериозна пазарна ниша, защото всяко социално предприятие – като неконкурентно търговско предприятие на свободния пазар, има изключително голяма трудност, когато трябва да намира кредитен ресурс за разширяване на производството или за оборотен капитал. За тази дейност са отделени допълнителни 23 милиона лева, които са насочени през оперативната програма със споразумение към фонда на фондовете", обясни Русинова, цитирана от БТА. 

Министърът подчерта, че в момента се подготвя документацията и до края на годината ще започне изборът на микрофинансиращи организации, които ще изпълняват кредитната схема. Очаква се най-късно до средата на следващата година да заработи възможността за микрокредитиране на социалните предприятия. 

"Със схемата за социалното предприемачество, за която сме отделили 15 милиона лева, ще дадем възможност на стотици хора да намерят реализация чрез социалната икономика. Това е важна за социалното министерство политика, тъй като социалната икономика създава не само социална отговорност у корпоративния дух, но дава възможност и на уязвими хора да намерят своята реализация", обясни министър Русинова.

В предишния програмен период са създадени над 44 социални предприятия, които продължават да съществуват.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст