ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЧЕЗ ще изкупува трафопостове

кражба на ток

Доставчикът на ток в Западна България – ЧЕЗ, започва масово изкупуване на трафопостове и енергийни мрежи, изградени през годините от различни инвеститори, за да продадат по-бързо на пазара изградените от тях жилища. В четвъртък (10 ноември) от дружеството информираха, че по този начин ще приключат поетите ангажименти по договорите за присъединяване към електроразпределителната мрежа, а след придобиването им от ЧЕЗ ще отпадне и задължението на инвеститорите за поддръжка на енергийните съоръжения, което им носи само разходи. Изкупуването на обектите ще предостави възможност и за правилното им и законосъобразно експлоатиране.

"За да изкупим съоръженията, е необходимо собствениците им да подадат всички нужни документи. Те са уведомени чрез писма за документацията, която следва да ни предоставят за завършване на процедурата. При необходимост от разяснение всеки собственик може да получи допълнителна информация на имейл zaklienta@cez.bg и в центровете за обслужване на клиенти. Колегите от отдел "Придобиване на енергийни съоръжения" в централата на ЧЕЗ също са на разположение да предоставят актуална информация", заяви Димо Петров, директор "Реализация на инвестициите" в "ЧЕЗ Разпределение България".

По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) става въпрос за около 140 енергийни съоръжения, което е по-малко спрямо другите две ЕРП-та в страната. За сравнение – при "EVN България" общият брой съоръжения, подлежащи на изкупуване, е близо 1300, а при "Енерго -Про" – над 1500.

Средствата, необходими на ЧЕЗ, за да се разплати, ще бъдат осигурени благодарение на заема, сключен на 2 ноември с Европейската банка за възстановяване и развитие. Според условията на договора финансирането ще стане под формата на срочен и револвиращ кредит. Една част от главницата (68 млн. евро) ще бъде осигурена от самата ЕБВР, а останалата до 116 млн. евро от други банки участнички, определени от нея. Срокът на погасяване на срочния кредит е седем години. А на револвиращия три години, като дружеството има опция да го удължи с две години, след което с още две, тоест приблизително до 30 септември 2019-а.

Междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че големите консуматори на електроенергия, които покриват условията за получаване на държавна помощ, са започнали да получават дължимите им от септември 2015-а средства. По време на посещение на площадката на завода за цветни метали "КЦМ 2000" край Асеновград тя връчи на собствениците му уведомление за изплащане на 8  млн. лв. енергийна помощ. "Чек" за същата сума получи и "Биовет" – Пещера, собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Парите ще бъдат възстановени от обществения доставчик "Национална електрическа компания" ЕАД. Те се изплащат със стара дата, тъй като предоставянето на помощта бе регламентирано в Закона за енергетиката през март 2015-а, а след това бе разработен механизмът за подпомагането, чиято цел е да облекчи предприятията, консумиращи много електроенергия, за да не станат цените на стоките им неконкурентни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст