ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Екоминистърката задумка тъпана

Бойко Борисов Ивелина Василева

В суматохата около президентските избори у нас и в САЩ някак незабелязан остана фактът, че на 7 ноември се навършиха точно две години, откакто второто правителство на Бойко Борисов положи клетва. Обикновено годишнините са повод властта да се похвали, да изтъкне успехите си и да напомни колко зле е било, преди да вземе нещата в свои ръце. Но този път нямаше мероприятия в тази посока. Дори напротив – за управляващата партия понеделникът мина в измъчени обяснения и пошли обвинения. Неочакваният за ГЕРБ и социолозите резултат на Цецка Цачева в първия тур обърка напълно плановете. И бяха необходими цели три дни, за да може министрите на Борисов да се стегнат и да включат в агитационната кампания отчети за свършената работа през първите две години управление. 

Дали тактиката ще е успешна сред купищата заплахи, изречени предните дни по националните медии, предстои да видим. Но първи на амбразурата излезе министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. "Размразихме спрените в мандата на кабинета "Орешарски" плащания по оперативната програма "Околна среда 2007 – 2013". Това беше в резултат на възстановеното доверие и диалог с Европейската комисия и предприетите мерки за подобряване на контрола", се казва в началото на написания набързо отчет. Хвалбите продължават в същия дух – "Инвестирахме в здравето на над 4 млн. души, като изградихме 51 пречиствателни станции и 19 депа. Построихме 2600 км нова ВиК мрежа, което се равнява на над шест пъти дължината на магистрала "Тракия". Погрижихме се за чистотата на Черно море, като вложихме общо 350 млн. лв. за три нови пречиствателни станции – две в новите квартали на Бургас и една в Созопол, както и за разширяване на капацитета на други три – в Несебър, Поморие и Варна-Акациите". 

Въпреки забавянето заради спирането на програмата, казва още Василева, успяхме да приключим 198 строителни договора на стойност 3.344 млрд. лева. 

Формално погледнато данните може и да са верни, но не бива да забравяме, че всички тези проекти са договорени и започнати много преди 7 ноември 21014-а, когато сегашното ръководство на екоминистерството встъпи в длъжност. Затова някак си изглежда, че се прави помен с чужда пита. Също толкова спорно е доколко договорените 3.5 млрд. лв. по новата оперативна програма "Околна среда" са резултат от усилията на днешните началници, при положение че преговорите с Еврокомисията се водеха още от 2013-а.

Като успех министър Василева си приписва и това, че е спасила от фалит осем общини – Шумен, Враца, Видин, Раднево, Варна, Тервел, Ямбол и Банско. В случая се има предвид т. нар фазиране на проекти, които не са успели да приключат навреме и финансирането им (общо 234 млн. лв.) е прехвърлено в новия програмен период. Безспорно спасяването на проектите заслужава похвала, но все пак да не забравяме и цената – този четвърт милиард лева няма да може да се използва за нови проекти в екологията, а ще отиде за довършването на стари.

Постижение било и вдигането на  глобите за замърсяване на околната среда – цели пет пъти (от 100 хил. на 500 хил. лв.). Тази мярка бе наложена след разлива на бензин от "Лукойл" в бургаския квартал "Долно Езерово". В действителност обаче много от санкциите, които налага екоминистерството, биват отменени от съда. А тези, които останат в сила, често се избиват на гърба на потребителите. Например, веднага след налагането на глобата на нефтената рафинерия цените на горивата бяха повишени ей така с 2 ст., без каквато и да било промяна в търговията на петрола и долара.

Изтъкват се още помощта за обсерваторията в Рожен, парите за разработване на минералните извори, санирането, спряната наказателна процедура в областта на отпадъците и създаването на единен орган за контрол върху язовирите. Все добри начинания, но те би следвало да са част от нормалната дейност на министерството, а не нещо извънредно, даващо поводи за гордост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст