ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преди 27 г. БКП свали сама Тодор Живков от власт

10 ноември

На днешната дата през 1989 г. се провежда Десетоноемврийският пленум на ЦК на БКП, на който върхушката на комунистическата партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност в държавата – генерален секретар на компартията, която той заема в продължение на цели 35 години. От тази дата започна  и демонтажът на тоталитаризма и преходът към демокрация и пазарна икономика.

На 18 ноември се провежда първият свободен митинг, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", на площада пред Храм-паметника "Свети Александър Невски". Опозиционно настроената част от обществото не се задоволява с Ноемврийския пленум, той като на него не са взети никакви решения относно политическия плурализъм и премахването на еднопартийната система на БКП. Начело на движението за промени застава коалицията Съюз на демократичните сили, учреден на 7 декември.

На 14 декември пред парламента се провежда многохиляден митинг, свикан от опозицията, участниците в който настояват за ускорено премахване на чл. 1 (постановяващ ръководната роля на комунистическата партия в България) и деполитизация на държавните и  на силовите институции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст