ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръгна ли “Техномаркет” по пътя на “Булгартабак”?

Техномаркет

Едва ли са много хората, които разбират какви точно схеми върти Делян Пеевски и какво става в действителност. Което е обяснимо. Въпреки демонстрираното материално благосъстояние и реплики като "моите медии", до средата на 2015-а депутатът от ДПС официално не притежаваше нищо. И за да обясни богатството си, предприе сложна поредица от маневри. Първо се опита да убеди обществото, че осветлява бизнеса си, като купи редица български и офшорни фирми, най-вече от майка си Ирена Кръстева. Така без да харчи пари, Пеевски изведнъж се оказа имотен, но не и паралия. За да се случи последното, бе предприета ударна разпродажба на току-що придобитите компании. Внушението бе, че се оттегля и дори напуска България. Но в действителност нищо подобно не се случва. Нито бизнесът на Пеевски излезе на светло, нито депутатът се отказа от играта. 

Ясно е едно – купувачът на продадените от Пеевски активи е самият Пеевски, само че скрит зад офшорни дружества. При това не става дума за някакви догадки и предположения, а за конкретни факти, разкрити, волно или неволно, отново от самия него. Именно той ни осведоми, че е продал компаниите си "Био уотър", "Био уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт" на офшорката Intrust Limited, за която по-рано (с декларация от 27 ноември 2015-а) пак той оповести, че е придобил. От информацията в Търговския регистър се разбира също така, че директор на регистрираната в Дубай Intrust е индийският гражданин Танвеер Мохамед Асгар Шакх. Любопитна подробност е, че фирма с името Intrust Limited фигурира и в документите Panama papaers, но там няма преки връзки към българския народен представител.

"Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са сравнително нови дружества и все още не е известно дали работят реално. Много по-интересна е историята около "НСН инвестмънт". Тази компания бе създадена в средата на миналата година, но бързо се превърна в център на редица ключови сделки. В края на август 2015-а точно тя придоби 5% от капитала на "Булгартабак" от дубайската офшорка "Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед", представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Веднага след това Ирена Кръстева дари 90% от "НСН инвестмънт" на Делян Пеевски. По-късно, през миналия ноември, Пеевски и майка му наляха 900 хил. лв. за увеличаване на капитала на съвместното им дружество до над 1 млн. лева. В началото на 2016-а "НСН инвестмънт" купи от Едуардо Миролио и 50-процентен дял в "Техномаркет". След което бяха придобити акциите и на други двама по-малки акционери и делът на Пеевски във веригата за черна и бяла техника достигна 72.65 процента. Тази седмица обаче в Комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление за намерението на регистрираната в Дубай TGI Middle Еast FZE да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху "Техномаркет България". С уведомлението офшорката иска комисията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение въз основа на разпоредбите на чл. 26 от Закона за защита на конкуренцията. От TGI Middle Еast FZE обясняват, че не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географските пазари в страната. Но от антимонополния орган все пак съобщиха, че до 14 ноември всяко трето заинтересовано лице може да предостави информация или да изрази своето писмено становище за сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция у нас.

А че има какво да се каже, е безспорно. Официално търговската дейност на TGI Middle Еast FZE е участие в други дружества. И по всички личи, че това е така. Само че какви са участията? Името на фирмата изплува за пръв път през март 2014-а при проверка на КЗК. Тогава дубайската компания бе осветлена като собственик на лихтенщайнската офшорка Livero, която пък купи 100% от виенската BT Invest GMBH, притежаваща по онова време 80% от "Булгартабак холдинг". TGI се свързва с "Булгартабак" и по друга линия. Управляващите директори на дубайското дружество Шреаз Фандиз и Рахул Нимкар фигурират в борда на директорите на "Булгартабак". Самият Делян Пеевски, който официално притежаваше 5% от акциите, ги продаде пак на TGI Middle East FZE. Банкерът Цветан Василев неведнъж е обяснявал, че TGI Middle Еast FZE е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция.

Има и други любопитни сделки. На 4 април друга офшорна компания – Doreco Limited, продаде българската си фирма "БГ бизнес солюшънс" на сингапурското BG Business Solutions PTE, чийто собственик е отново TGI Middle East FZE. Преди това регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited купи акциите на Делян Пеевски (18%) в завода за цигарени гилзи "Юрий Гагарин БТ".

В края на август пък научихме, че компанията "Лодис инвест", която произвежда млечни продукти с марките Lacrima и Frezco, е преминала във владение на "Дореко комерс" – българското дружество на офшорката Doreco Limited, чийто агент впрочем е "Мосак Фонсека", заради която гръмна скандалът Panama Papers. А споменатият по-горе Рахул Нимкар от TGI Middle East FZE, по информация на сайта "Биволъ", e мениджър и на фирмата Best Dairy General Trading LLC, която внася продуктите на Lacrima в Обединените арабски емирства. С други думи, двете офшорки Doreco Limited и TGI Middle East FZE въобще не са непознати една на друга. Или по-скоро зад тях стои едно и също лице, което пренарежда бизнеса си в България.

Колкото до "Техномаркет", от няколко месеца тя води съдебни спорове с компанията "Глориент инвестмънт БГ" за владението на 14 обекта, които веригата ползва срещу наем. Към средата на септември исковете от страна на "Глориент" достигнаха 2 млн. евро. Известно е, че "Техномаркет" спря да плаща месечни вноски за помещенията, след като бе придобита от "НСН инвестмънт" на Пеевски. Дали смяната на собствеността на търговската верига ще промени по някакъв начин този казус, предстои да видим. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст