ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп няма да номинира шефа на Фед за втори мандат

Джанет Йелън

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп няма да поиска оставката на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, но може би няма я да номинира за втори управленски мандат, коментира икономическият съветник на Тръмп Джуди Шелтън, цитирана от "Уолстрийт Джърнъл".

Мандатът на Йелън изтича през февруари 2018 година.

По време на кампанията си Доналд Тръмп нападна шефката на централната банка, като заяви, че Йелън поддържа лихвите ниски, за да помогне на президента Барак Обама да довърши спокойно мандата си. Републиканецът също така я обвини, че е силно политически настроена и че трябва да се срамува от това, което прави за Америка.

По време на предизборните си обиколки Тръмп подчерта многократно, че политиката на ниски лихви е създала "фалшива икономика", което от своя страна може да доведе до финансова нестабилност.

Все пак мандатът на Джанет Йелън като член на Управителния съвет на Фед приключва през януари 2024 година, което означава, че тя може запази този свой пост до тогава, въпреки че всеки лидер на Фед традиционно напуска ръководството на централната банка, когато приключи управленския му мандат.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст