ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външните министри на ЕС се събират заради Тръмп

външни министри ес

Външните министри от Европейския съюз ще проведат специална среща в неделя, за да направят оценка на изборите в САЩ, на които американците дадоха изненадващата си подкрепа за републиканския кандидат Доналд Тръмп. На тази среща те ще обсъдят какво би означавало избирането на 45-ия американски президент в лицето на Тръмп за трансатлантическите отношения между двете водещи световни икономики.

Министрите на външните работи на 28-те страни членки планират да се срещнат с европейския външен комисар Федерика Могерини на вечеря в Брюксел в навечерието на предварително насрочената среща.

Преди окончателните изборни резултати в САЩ мнозина европейските лидери бяха уплашени, че Доналд Тръмп ще поведе САЩ по пътя на изолационизма и ще провежда протекционистка политика, подкопавайки по този начин крайъгълните камъни на трансатлантическо сътрудничество.

Представители на ЕС са коментирали пред агенция Market News International, че е необходима обща позиция във връзка с американските изборни резултати, като в същото време стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са отправили покани към Доналд Тръмп за провеждане на среща на върха между ЕС и САЩ възможно най-скоро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст