ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин готов да изпраща войници в Сирия и Ирак

германски съветник ирак

Германският Бундестаг одобри снощи продължение на участието на Бундесвера в операциите на западната коалиция за борба с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак до края на 2017 г., предаде АП.

Подновеният мандат разрешава и участието на германски военни специалисти при формирането на екипажи на натовски самолети за радиолокационно разузнаване (АУАКС), които имат за задача да контролират въздушното пространство в района на бойните действия.

Решението на парламента в Берлин бе прието с 445 гласа срещу 139.

Германия оказва подкрепа на коалицията с шест разузнавателни самолета "Торнадо", разположени в базата на НАТО в Инджирлик, Турция. Инструктори на Бундесвера обучават иракски кюрди. Германската фрегата "Аугсбург" съпровожда френския самолетоносач "Шарл де Гол". Германски военен персонал присъства и в щабовете на коалицията. Общата численост на контингента не надхвърля 1200 души.

Междувременно четирима афганистанци бяха убити, а 119 души са ранени при самоубийствена атака с кола бомба, извършена снощи срещу германското консулство в северния афганистанския град Мазар и Шариф – столица на провинция Балх, съобщиха началникът на местната полиция и представител на регионалните власти, цитиран от ДПА.

Говорител на германското външно министерство в Берлин съобщи, че целият персонал на консулството от 24 души е в безопасност и не е пострадал при нападението.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст