ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСО между червената ябълка и мита

златна ябълка

Националната служба за охрана (НСО) се забърка в пореден конфуз. Една червена ябълка, хвърлена към току-що спечелилия президентските избори Румен Радев от журналистката Илияна Беновска, се превърна в нещо подобно на прословутия плод от прочутия древногръцки мит. Както е известно, в него се разказва, че Зевс не искал да кани богинята на раздора Ерида на сватбата на Пелей и Тетида. Разгневена, тя изписала върху една златна ябълка ΤΗΙ ΚΑΛΛΙΣΤΗΙ (от старогръцки език – "За най-красивата") и я търкулнала към трите богини Хера, Атина и Афродита. Трите се скарали коя е най-красивата, след което Зевс избрал Парис за арбитър. Той пък посочил за най-красива Афродита, която междувременно му обещала друга красавица – съпругата на спартанския цар Менелай за любима. И така започнала Троянската война.

Журналистката Беновска не е Ерида, макар че е почти толкова досадна. С известни усилия и с помощта на д-р Енчев и на колегите му тя би могла да се превърне в Парис, но не е. Да не говорим, че въпреки известния шармантен блясък, хвърлен му от кривото изборно огледало, президентът Радев не е нито Хера, нито Атина, нито Афродита. Той всъщност дори все още не е и президент.

И в цялата тази псевдомитологична сцена изведнъж се намесва НСО – един герой от съвременността, призван да се грижи и косъм да не падне от днешните богоподобни. 

Въпросът е наистина ли НСО е герой, който в ситуацията се е държал подобаващо? Службата разпространи становище, в което действията или по-скоро бездействието на държавните бодигардове бе напълно оправдано. "Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен. Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване", пише в позицията на НСО.

Не така обаче мисли бившият шеф на държавните охранители о.р. ген. Румен Миланов. "Подхвърлянето на тази ябълка носи символика, но утре може да се подхвърли и друг предмет, който да застраши живота и здравето на някое лице, в случая на ген. Радев. Аз бих сложил охрана" – така той коментира случилото се.

НСО уверява, че всъщност охрана е имало. "На 13 ноември 2016 г. НСО осъществи охрана на пресконференцията в международния пресцентър в Националния дворец на културата, проведена след приключване на изборния ден от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Охраната е планирана и осъществена на основание чл.18 от ЗНСО като комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер.

За предотвратяване на посегателства върху живота, телесната неприкосновеност на участниците в тази значима обществена и политическа проява са използвани всички предвидени в ЗНСО видове охрана. Охраната в залата е осъществена от охранителен екип, съставен от опитни и достатъчно на брой служители. Приложени са предвидените в закона средства и способи за контрол – охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол.

Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи. При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти – като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност", се казва в становището.

И ето че пак опираме до древногръцкия мит. При безграничните възможности на собствената си божественост – как Зевс не е предвидил, че свадливата Ерида ще извърши нещо, което ще доведе до титанични последици? Ако Зевс беше действал като истински владетел на Олимп и беше провидял събитията, можеше да си спести собствените притеснения по време на Троянската война – повечето от децата му и останалите богове са били лично замесени във войната… Но не – оставил събитията да се развият по начина, по който са възпети от слепия Омир.

НСО не е като Зевс и това в случая с червената ябълка в изборната нощ е очевидно. Как службата може да предвиди, че внесената от Беновска ябълка може да не е на раздора, а примерно да е отровна? И впоследствие да се разиграе не древногръцки сюжет, а сценарий по "Снежанка и седемте джуджета" на братя Грим?!

Базирайки се само на закона, НСО следва да откаже да го охранява, но от функционална гледна точка  би трябвало да го пази, коментира ген. Румен Миланов. Въпросът с охраната в случая стои отворен, защото Румен Радев хем е президент, хем още не е, заяви бившият шеф на НСО.

Явно самите държавни охранители са били ошашавени от двойнствеността на ситуацията. Те хем са охранявали мероприятието според изискванията на закона, хем са допуснали да се осъществи нерегламентиран физически контакт с охраняван обект.

След случилото се за всички ни остава изводът, че все пак нещо от древногръцката митология е оживяло и до ден днешен. Както НСО, така и всемогъщият Зевс и за миг не са си представяли, че ябълката може да се превърне в оръжие. Но тя е такова в мрачното въображение на братята Якоб и Вилхелм Грим.

Бедата е, че ако днес НСО са допуснали невинен инцидент с червена ябълка, утре може да се случи нещо друго. Да си припомним реакцията на службата по време и след покушението над лидера на ДПС Ахмед Доган през януари 2013 г. в НДК. Тогава въпреки "средствата и способите за охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол", приложени от НСО, Октай Енимехмедов извади газов пистолет и го опря в главата на Доган. Никой не можеше да го спре да натисне спусъка и ако пищовът беше боен, конференцията на ДПС щеше да се опръска в кръв.

Това, слава Богу, не се случи. Но пък инцидентът се вписа в съвременната политическа митология и продължава да буни съзнанието ни с въпроси като "кой", "как", "защо". Отговори няма. Може би защото – както в древногръцкия свят, отговорите са достояние на обитателите на Олимп…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст