ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подготвя се нова градска магистрала

бул. Тодор Каблешков

Времето сякаш е спряло. Защото точно преди десет години ръководството на Столичната община, тогава в лицето на кмета Бойко Борисов, обяви като основен свой приоритет продължаването и разширяването на бул. "Тодор Каблешков". Според Общия устройствен план на София той трябва да се превърне в основна транспортна артерия на южните столични райони, като свърже кв. "Овча купел" с бул. "Цариградско шосе". По цялото му протежение е предвидено и изграждането на изцяло ново трамвайно трасе. 

В програмата за  развитието на града отпреди десетилетие пишеше, че пробивът на "Каблешков" от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх" ще е факт през 2008-а, а продължението до бул. "Симеоновско шосе" – през 2009-а. Само че, както е добре известно, и досега от него не е изграден дори метър. След като през 2007-а, 2008-а и 2009-а общината безрезултатно залагаше проекта за новия булевард в капиталовата си програма, през 2010-а съвсем го отписа. Единственото, с което общинските началници могат да се похвалят, са прокараните ВиК мрежи под бъдещите платна на трасето.

Едва тази седмица, при това без каквото и да е предварително обявление, местната управа обяви обществена поръчка за изграждане на ново платно на бул. "Тодор Каблешков" между улиците "Луи Айер" и "Емилиян Станев" (до мол "Парадайс"). Част от търга са и ремонти в отсечките между бул. "България" и ул. "Луи Айер" и от ул. "Емилиян Станев" до бул. "Черни връх". Общата стойност на поръчката е около 9.5 млн. лв. без ДДС, осигурени от общинския бюджет.

Предвидено е новото платно да се свърже със съществуващото трасе около метростанция "Витоша". По този начин ще се облекчи значително трафика между кварталите "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" и ще се създаде бърза връзка между южните райони на града. Успоредно ще се разширяват и участъците между бул. "България" и ул. "Луи Айер" и между ул. "Емилиян Станев" до бул. "Черни връх" – от 10.5 м на 12 метра.

Според документите самото строителство ще струва 9.09 млн. лв. без ДДС, а останалият близо половин милион е за строителен надзор. Изпълнителят на ремонта ще бъде избран на базата на предложената цена, която е с тежест 50 процента. Техническото предложение ще формира още 40 на сто, а останалите 10% от общата оценка ще зависят от срока за изпълнение. Оферти ще се приемат до 19 декември. Очаква се, ако процедурата мине без обжалвания, проектът да бъде завършен до края на 2018-а.

Междувременно Столичната община обяви обществена поръчка и за благоустрояване на зелени площи в парк "Въртопо", който е разположен в столичния район "Младост". На фона на протестите и скандалите със застрояването на градинките там тази мярка, изглежда, малко позакъсняла. Но все пак е похвално, че най-сетне е взето решение за обособяването на нов голям градски парк. За благоустройството на пустеещите сега зелени площи са предвидени точно 666 666 лв. без ДДС. Дали "дяволското" число ще изиграе някаква лоша шега, предстои да видим. Иначе крайният срок за подаване на оферти е 7 декември. Паркът, също както бул. "Тодор Каблешков", трябва да е завършен до края на 2018-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст