ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горанов: С приемането на бюджета, държавата ще продължи пътя си без сътресения

Парламент приемане на първо четене на бюджет 2017 Владислав Горанов

"Хубаво е, че намерихме сили в мнозинството, което досега подкрепяше правителството, за да дадем възможност държавата да продължи по пътя си без сътресения". Това заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание след като народните представители приеха на първо четене ЗДБРБ за 2017 г. По думите му, ако не беше подкрепен бюджетът на първо гласуване, има механизми, по които да се продължи да се работи в областта на публичните финанси. Но, според Горанов, подкрепата от вчера на бюджета за ДОО и на този на НЗОК на първо гласуване и евентуално отхвърляне днес на държавния бюджет, щеше да роди доста интересен казус за несъгласуваност между отделните бюджети и щеше да принуди следващото правителство да изпълнява сбъркани помежду си и противоречиви финансови рамки.

"Бюджетът е на българските граждани, докато има данъкоплатци, ще има бюджет. Оттам нататък е важно кой и по какъв начин изразходва парите на хората", каза още министър Горанов. Той добави, че няма да подкрепим промяна на данъчния модел. Горанов отбеляза, че предложението за увеличение на минималните пенсии също е неприемливо както от гледна точка на пенсионния модел, така и от гледна точна на ресурса, който изисква.

За финансовия министър аргументите на БСП, че при промяната на плоския данък с прогресивен средната класа щяла да запази облагането си, а повечето данъци да се взимат от богатите, не са в правилната посока. Горанов коментира, че "БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите" и че според него богатите хора и сега плащат повече от останалите.

По време на днешния дебат стана ясно, че всички заявки, които се дават от страна на БСП, показват, че те искат да променят данъчния модел, но всички заявки от останалите партии са, че сегашният данъчен модел трябва да бъде съхранен, изтъкна финансовият министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст