ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС на брифинг направи първоначален отчет на eксперименталното електронно дистанционно гласуване

ВСС

Днес членовете на ВСС Румен Георгиев (председател на комисията „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на ВСС) и Юлиана Колева (председател на Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС), както и  Иван Иванов – представител на фирма „Абати”(разработчик на софтуера) изнесоха първоначалните данни от тестовото гласуване на 16 и 17 ноември 2016 г.

Установено е, че системата е сигурна и съответна на Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите. Констатирана бе липсата на сигнали за системни грешки. Единствените технически проблеми са от неспазване на технологията. Демонстрирана бе сигурността на системата и гарантирането тайна на вота, както е предвидено в ЗСВ и Правилата. Показано бе, че различни сървъри обслужват електронния вот. Единият поддържа имената на гласоподавателите, а вторият гласуването, което не оставя следи кой линк за кой кандидат е бил използван.

Бе изразена благодарност към всички съдии, прокурори и следователи, участвали в експерименталното електронно дистанционно гласуване за високата активност. и  на АВСС за отличната организация.

Предстои доклад на назначените външни експерти и доклад относно системата и необходимостта от подобрение или изменение на Правилата, които ще се публикуват на сайта на ВСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст