ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Едва 1% от лекарите съобщават за деца, жертви на насилие

насилие

Само един процент от лекарите в България съобщават за деца, жертви на насилие, сочи системно наблюдение от Държавната агенция за закрила на детето. Според експертите на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) причините са различни – незнание към кого да се обърнат в случай, че разпознаят белезите на насилието, както и незнание на медицинските специалисти да идентифицират, че вероятно детето е било насилвано, каза на семинар за журналисти Камелия Николова, директор на дирекция "Контрол по правата на детето" в агенцията, цитирана от БТА.

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева смята, че е необходимо в академичните програми да има обучение на лекарите как да разпознават насилието и как да реагират след това. С педиатричната асоциация вече е обсъдена идеята това да бъде включено в учебните програми на бъдещите медици. Асоциацията и социалните работници ще организират курсове, за да бъдат обучени и вече действащите лекари.

От ДАЗД припомниха, че сексуалното насилие най-често се извършва от т.нар кръг на доверие – от родител, съсед, учител, треньор. Новата форма е в онлайн среда.

ДАЗД прави в момента планова проверка в 33 дирекции за социално подпомагане по темата за ранното съжителство и ранното раждане. Очаква се проверката да приключи до края на ноември, до момента са проверени 24 дирекции от планирани общо 33. Само в Свиленград има 134 случая на ранни раждания от октомври 2015 година до ноември тази година.

От ДАЗД анализират мерките по закрила, които се предприемат, каква е връзката с останалите институции, какъв опит има за образуване на досъдебни производства но отношение на пълнолетни лица или родители, които склоняват децата си към ранно съжителство и раждане. Николова припомни, че съществуват рискове не само за непълнолетните родители, които над 90 процента отпадат от училище, но и за техните деца, защото моделите се възпроизвеждат. Децата живеят в бедност и социална изолация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст